Hitélet

Profile picture for user kurcz.anna Kurcz Anna | 2020. március 2.
„Hiszem, hogy Isten azért helyezett minket ebbe a derűs világba, hogy boldogok legyünk." Bi-Pi

Te, mint őrsvezető, mikor érzed magad boldognak? Amikor sikerül kitalálni egy őrsi ciklust? Egy őrsi foglalkozást? Egy új játékot? Vagy amikor mindezt sikeresen le is vezeted? Esetleg csak akkor, ha látod is a gyerekek arcán, hogy élvezik az általad kitalált programot? Netán neked elég annyi is, hogy megpillantod őket, ahogyan közelednek feléd? Az ölelésük tesz boldoggá? A látvány, hogy mennyit fejlődnek és formálódnak? Bármelyik is legyen, a ránk bízott gyerekek szinte biztos, hogy okoznak nekünk némi boldogságot, örömöt.

A hit a következő fontos összetevője a jól működő őrsnek. Bi-Pi, cserkészetünk megalapítója mozgalmunkat vallásos alapokra építette, , ezért a hit megélése fontos része az őrsi életnek, és nem hanyagolhatjuk el.

pexels-photo-2081128.jpeg
(pexels.com)

De hogyan is kötődik a boldogság a hithez? Az emberek folyton keresik a boldogságot. Sorolnom sem kell, hogy mi mindenben. De a Biblia szerint csak Isten által találhatjuk azt meg. A hit kialakulása és elmélyítése egy hosszú út, amelyet mindenkinek egyénileg kell végigjárni. Ezért is nehéz, és lehet félünk is őrstagjainkat útbaigazítani e téren, főleg ha még mi magunk is „vándorolunk", és ezért inkább kihagyjuk az őrsi foglalkozásokból. Viszont kötelességünk elvetni ezeket a bizonyos magokat a ránk bízottakban. Nem könnyű, mert a hit személyre szabott, amit senkire nem erőszakolhatunk rá. De mégis, törekednünk kell Isten felé, ha igazi cserkészekké akarunk válni.

Itt ismét felbukkan a vezető legfontosabb erénye, a példamutatás. Mindenkinek kissé más kapcsolata van Istennel és különbözően is éljük meg hitünket. Ha még mi magunk is „keresők" vagyunk, nehéz a gyerekeknek hitelesen elmagyarázni egyes dolgokat. A gyerekek is keresnek, érdeklődnek, kérdeznek, miközben felnéznek ránk, ezért nem szabad becsapni őket. Ha nem vagyunk szoros kapcsolatban Istennel, nem baj, adjuk ezt az őrsünk tudtára és kérjünk fel másokat, akik ebben a témában jártasabbak. De nem szabad elfelejtenünk, hogy vezetőként kötelességünk fejleszteni magunkat e téren is, hogy aztán segíteni tudjuk a lelki fejlődésben az általunk vezetetteket, és hogy törekedni tudjunk arra, hogy jelenlétünkkel Isten országát hirdessük. Elvégre nekünk, keresztényeknek ez a hivatásunk.

Ha viszont már van némi „hitbéli magabiztosságunk", ha lehet ezt így nevezni, legyünk türelmesek másokkal szemben. Ne erőltessünk semmit. Saját tapasztalatból tudom, hogy az emberek sokkal fogékonyabbak a dolgokra, ha saját maguk teszik fel a kérdéseket. Ezért fogadtam meg a lelkiatyánk egyik prédikációjában elhangzott bölcsességet, mely szerint „ne beszéljünk (másoknak) Istenről, de éljünk úgy, hogy kérdezzenek róla”.

Igyekezzünk tehát úgy élni, hogy a szemeinkben Krisztus szeretete legyen látható. Ne féljünk Istent kérni, hogy segítsen nekünk megtalálni a legjobb módszereket, hogy közelebb tudjuk hozzá vinni az őrstagjainkat!

 

Mit rejt a hit?

1. Hódolat – Ne feledd Istent dicsérni és alázattal imádkozni hozzá, ő mindig kész meghallgatni téged.

2. Hivatás – Mindenkinek megvan a maga feladata ezen a földön.

3. Humor – Vidáman minden feladat elvégzése eredményesebb, és a problémákkal is könnyebben megküzdünk.

 

„Tisztelet Istennek, tisztelet a felebarátodnak, tisztelet önmagadnak mint Isten szolgájának: ez az alapja a vallás minden formájának." Bi-Pi

 

Hoztam pár gyakorlati tippet is őrsikre/csapatprogramra, amelyekkel a lelkiségben is fejlődhettek:

 1. Mindenki mondjon magában egy imát, majd a végén egy szót, mondatot, ami jellemzi azt.

 2. Havi egy alkalommal tartsatok áhitatot.

 3. Játsszatok el bibliai történeteket, vagy tartsatok bibliai tábortüzet.

 4. Activity formájában használjátok a bibliai szavakat.

 5. Készítsetek egy hálafát és kéréscseppet.

 6. Menjetek el közösen ifjúsági misére (akár kirándulással egybekapcsolva).

 7. Írjatok közösen egy őrsi imát.

 8. Gyűjtsétek össze a világ vallásait, és hasonlítsátok össze őket.

 9. Interjú formájában hallgassatok meg egy tanúságtételt közöttetek élő cserkésztől.

 10. Tartsatok filmesteket, amelyeken vallásos filmeket néztek, és beszélgessetek róluk.

 11. Nézzetek bele a következő Youtube csatornákba: Papifrankó, Misevlog Fábry Kornéllal.

 12. Keressetek igeverseket, majd mindenki válasszon egyet, és azt egy héten át tartsa szem előtt.

 13. Kérjetek tanácsot a Kalásztól, az SZMCS lelki közösségétől, vagy az MCSSZ Mustármag nevű cserkész lelki nevelési munkacsoportjától.

 14. Olvassátok a Bibliát közösen. Nemcsak fejleszti a hiteteket, de érdekes is. Én is csak hosszú évek után jöttem rá, amikor elkezdtem az elejétől olvasni. Higgyétek el, rengeteg hasznos és elgondolkodtató igét találtok, és olyanokat is, amelyekről úgy fogjátok érezni, hogy pont nektek szólnak.

 

„Meggyőződésedet tartsd meg magadnak Isten előtt. Boldog az, akinek nem kell visszavonnia, amit helyesnek tart." Rómaiaknak 14,22