Az alkotás öröme

Profile picture for user lelkes.boroka Lelkes Boróka | 2021. május 27.
A festészet évszázadok óta életünk részét képezi. Nemcsak élvezetes, hanem mentálisan és egészségügyileg is számos pozitív hatással bír.

paint
(pexels.com)

A bezártság időszakában én is kipróbáltam a festést, és rengeteg előnyét, jótékony hatását tapasztaltam. Számomra a festés hozott színt és nyugalmat a szürke, online oktatástól megtépázott mindennapokba.

Hogyan álltam neki?

A lockdown alatt több ismerősöm is ecsetet fogott a kezébe. Láttam, hogy szebbnél szebb alkotásokat készítenek. Nagyon szeretek alkotni, ezért úgy döntöttem, hogy én is csatlakozok a karanténfestők klubjához. A festékeket és a vásznat online szereztem be. A szállítás után nagy izgalommal kezdtem bele az alkotásba.

Mit mondanak a tudósok?

Kutatások bizonyítják, hogy a festészet javítja a koncentrációs készséget és a memóriát. Kifinomultabb motorikus képességeket és kritikai látásmódot alakít ki. Kitartóvá tesz, és növeli a kreativitást. A festés során a színek használata, valamint az ecsettel végzett mozdulatok is oldhatják a feszültséget. Felszabadítóan hat ránk továbbá az elvárások hiánya is, hiszen a kreativitás terén – a legtöbb élethelyzetünkkel ellentétben – nincs „muszáj”: a lényeg, hogy jól érezzük magunkat, és élvezzük, amit éppen csinálunk!

Mit tapasztalok?

A festés segít ellazulni. Amikor ecset van a kezemben, nem kell a külvilággal, a járvánnyal, a mindennapi gondokkal foglalkoznom. A festés során kizárólag a megfelelő színek kiválasztására, az általam megálmodott formák megalkotására kell figyelnem. A festészettel saját kreatív határaimat feszegethetem egyre kintebb és kintebb.

Többször észrevettem már, hogy a mindennapokban is keresem a megörökítésre váró dolgokat. A színek jobban megragadnak, ezért sokkal színesebben látom a világot.

A festés megmutatta, hogy a belefektetett munka gyümölcse az önbizalom. Egy jól kivitelezett festmény, ami mások tetszését is elnyeri, sikerélményt ad, ezzel javítva az alkotó önbecsülését. Persze, ahogy az első palacsintát is el lehet rontani, úgy az sem biztos, hogy az első festmény tökéletesre sikerül. Nekem is van olyan alkotásom, amit még máig nem fejeztem be, de nem szabad feladni. Ez a tapasztalat eltökéltségre és önképzésre tanít, amik az élet számos más területén is hasznosak lehetnek.

Fontos, hogy megtaláljuk kedvenc festéktípusunkat és stílusunkat. Ehhez kísérletezésre és türelemre van szükség. Érdemes már meglévő festmények újragondolásával kezdeni, utána fokozatosan átállni a saját gondolatvilágunk megalkotására. Én akril festéket használok a legszívesebben és az ecseten kívül szívesen festek vattával, ujjal és fogkefével. El kell gondolkodni a kész festmények elhelyezésén is, mert ha valaki ráérez a festészet ízére, akkor bizony nincs megállás. Csak ajánlani tudom ezt a hobbit, még akkor is, ha úgy érzed, hogy semmi tehetséged nincs a festéshez.  Az alkotás öröm, ami mindenki számára elérhető. A festés bárhol űzhető, és sok boldogságot okoz az alkotónak és a szemlélőnek is egyaránt.

 

GALÉRIA A FESTMÉNYEIMRŐL: