Mindenhol (is)

Sütő Zsuzsanna | 2019. május 21.
A világon körülbelül 25-40 millió cserkész él. Ez a szám, mint látjátok, elég flexibilis, de szerintem értjük, miért. Ez a rengeteg cserkész a világ 216 országában szétszóródva tevékenykedik, neveli a gyerekeket, teszi a jót. Elég sokan vagyunk, és ha most nem jutna eszedbe hirtelen a 4. cserkésztörvény, elárulom, arról szól, hogy mi mindannyian testvérek vagyunk.

A világon körülbelül 25-40 millió cserkész él. Ez a szám, mint látjátok, elég flexibilis, de szerintem értjük, miért. Ez a rengeteg cserkész a világ 216 országában szétszóródva tevékenykedik, neveli a gyerekeket, teszi a jót. Elég sokan vagyunk, és ha most nem jutna eszedbe hirtelen a 4. cserkésztörvény, elárulom, arról szól, hogy mi mindannyian testvérek vagyunk. Nagy családban nőttem fel, 4 testvér mellett eléggé meg tud nevelni az élet, na de 40 millió mellett? Rendben, nyilván nem arról van szó, hogy egy nap majd a mozambiki cserkésztestvéred felhív és megkérdezi, kölcsön veheti-e azt az aranyos sárga esőkabátod, de hidd el, vannak előnyei ezeknek a testvérkapcsolatoknak.

Mindnehol
(Sütő Zsuzsanna)

Barátnőim gimnazista éveink alatt mindig azon nevettek, hogy én akárhová megyek, mindenhol találok ismerőst. És az esetek 90%-ban az a valaki cserkész. Olyankor mindig elöntött az az édes érzés, hogy én egy hatalmas család tagja vagyok. Valahol mindannyian tudjuk ezt, csak kevesen alkalmazzuk. És itt még csak a mi szövetségünkről van szó, arról a kb. 1450 emberről, akiket a métabajnokságokon, konferenciákon, nagytáborokban látsz. Ha megakadsz egy iskolai feladatban, valahonnan adat kell, elgondolkodtál már azon, hogy vajon közülünk ki tud neked segíteni? Nyilván nem ez a lehetőség jut először az eszünkbe, maximum csak akkor, ha már szörnyen elkeseredettek vagyunk, kilátástalannak tűnik a problémánk, és megfájdult a fejünk a falbaveréstől. Most őszintén. Még akkor sem merünk posztot írni az SZMCS vagy VeleDay Facebook csoportba, ha teljesen kiégtünk, és nincs játékötletünk őrsire.

Itt a nyár. Ha van időnk és lelkierőnk a két cserkésztábor mellett, az a legjobb, ha kirándulunk egyet. Tavaly nyáron én is nekivágtam egy nagyobb utazásnak, 2 és fél hónapra bekuckóztam magam Dél-Amerikába az egyik barátnőmmel. Eléggé low budget (alacsony költségvetésű) kirándulásnak szántuk, ezért még az út előtt próbáltunk mindenféle olcsó tippet összegyűjteni utazás, illetve szálláskeresés terén. (Ha téged is érdekelnek az ilyen tippek, találsz egy erről szóló cikket ebben a lapban.) Igazán büszke voltam magamra, hogy szinte elsőként jutott az eszembe megnézni, van-e Kolumbiában magyar cserkészcsapat. Hiszen ha írok nekik, szükség esetén biztos befogadnak egy-két éjszakára a cserkészotthonukba. Vagy akár lenne idejük körbevezetni minket az adott városban. És annak ellenére, hogy ez a tervem füstbe ment, mert legközelebb csak Brazíliában cserkészkedtek magyarok, szerencsésnek éreztem magam, hogy bizony nekem van egy ilyen lehetőségem is. Gondold csak magad a fordított helyzetbe. Ha egy dél-amerikai cserkész rád talál az interneten, és szállást kér egy-két éjszakára, nem éreznéd magad szerencsésnek, különlegesnek – kockáztassuk meg –, menőnek? Ugyehogy! Biztos hihetetlen nagy élmény lenne megismerkedni egy másik kultúrából származó magyar cserkésszel, bemutatni a saját szokásainkat, nyitni a világ felé. És a világban él kb. 25 000 magyar ajkú cserkész. Miért ne fordíthatnánk ezt a javunkra?

Mindenhol (is)
(Sütő Zsuzsanna)

Gyakran ezek a lehetőségek csak egy karnyújtásnyira vannak tőlünk: világjamboree, közép-európai jamboree, a Külügyi Bizottság rengeteg külföldi programja. Ezeken az alkalmakon egyre csak bővíthetnénk a multikulturális ismeretségeinket. Engem hihetetlen nagy biztonsággal tölt el, hogy tudom, bárhova is visz a sors, ott a lehetőség, hogy segítséget kérjek egy testvéremtől. Abban is teljesen biztos vagyok, hogy ez a segítségkérés nyitott fülekre talál majd. Ha nem hiszed, csak mondd ki magadban a 3. cserkésztörvényt.