Buchlov - az ismeretlen csoda

Profile picture for user kurcz.anna Kurcz Anna | 2019. december 3.
Az 1041 méter magas Buchlov a Madaras hegységben található rejtett csoda.

A Buchlov egy 1041 méter magas hegy a Madaras (Vtáčnik) hegységben. Oszlány (Oslany) felett helyezkedik el. További közeli falvak Ostrý Grúň és Kľak. Számomra ez egy különösen érdekes csúcs, jellegzetes sziklák alkotják, amelyek további kilátópontokat nyújtanak az erre túrázónak. Magát a hegységet elhanyagoltnak is nevezik, mert nem tartozik Szlovákia azon csúcsai közé, amelyeket különösebben népszerűsítenének. Ezért akadnak, akik csak véletlenszerűen találnak rá. Meglehet, hogy még ti sem hallottatok róla, pedig számomra egy nagyon vonzó hellyé vált. Olyannyira, hogy egy alkalommal, amikor ahelyett, hogy egy új hellyel ismerkedhettem volna meg, inkább ismét a Buchlov mellett döntöttem. De mi is a története?

74159353_566596804099506_8109650441060483072_n.jpg
(Kurcz Anna)

Az én első látogatásom is lényegében véletlenszerű volt. Még csak a túra-szeretetem elején jártam, (ekkor még mindegy volt, hogy hová megyek, csak menjek,), amikor először találkoztunk. Szerettem volna megismerni új túraútvonalakat és -helyeket, egy jót mozogni és kiszakadni a civilizációból, ezért részt vettem egy Rovertúrán, amely éppen a Madaras hegységben zajlott. Nekem ekkor semmit nem mondott az adott hegység, de részt venni egy többnapos túrán a bakancslistámon szerepelt, így nem volt kérdés, hogy megyek. A kellemes társaság, kedvező idő, szabad tempó, gyönyörű táj mind-mind közrejátszott abban, hogy megszeressem ezt a környéket. De a csúcspont a második napon következett. Amikor megérkeztünk a második alvóhelyünkre (Zadná lúka), és elkezdtünk készülődni az estére, még nem is sejtettük, hogy mi vár ránk. Amikor Hegyimanó is a megérkezett a helyszínre, rögtön ledobta a cuccait és sürgetni kezdett, hogy iparkodjunk, hogy elérjük a naplementét. Az igazat megvallva nem sok kedvünk volt, mert jól esett a pihenés. De aztán megtudva, hogy csak pár száz méterről van szó, bár dombnak felfelé, mégis nekivágtunk. És láss csodát! Amit megpillantottunk, az valami elképesztő volt! Minden naplemente szép, de ez különleges volt; az átmelegedett sziklákról körbepillantani a messzi tájra, csodálni a lenyűgöző színeket, a látványt, felbecsülhetetlen. Az is lehet, hogy csak a hosszú gyaloglás jutalmaként tűnt ennyire egyedinek, de örökre az emlékezetembe égett a pillanat. Jó tanulságként szolgált, hogy pont olyankor kell még egy utolsó erőfeszítést tenni, mikor már úgy érzed, nem bírod! Megéri!

Ami esetleg visszatarthat valakit, az a túratáv. Amint említettem, én visszatértem még egyszer, de más útvonalon. Mégis mind a két alkalommal legalább két napba telt a túra. Vonattal elég jól megközelíthető több kiindulópont is. Az alsó táblázatban megadtam mindkét utam részleteit, de a hiking.sk tervezője még további alternatívákat is kínál. A második alkalommal az egyik osztálytársnőmmel vágtunk neki a Buchlovnak. Más útvonalon mentünk, kevesebb kilométert megtéve, rövidebb idő alatt, kevesebb emberrel körülöttünk, de a Buchlov változatlanul ismét elvarázsolt minket. Sőt, ez alkalommal a napkeltét is elértük, mivel nem voltunk annyira fáradtak, és ráadásul a Buchlov alatti kis placcon vertünk sátrat.

Az odavezető út is kínál még jó pár izgalmas helyet: maga a Madaras csúcs (Vtáčnik, 1346 m) telis-tele van ízletes áfonyával, a Kláštorská skala pedig tökéletesen alkalmas egy kis fotózkodásra.