Évtervezés és évkezdés őrsvezetőknek

Lívia & Vivi | 2022. október 5.
Őrstagjaid fejlesztéséhez, valamilyen tudásanyag átadásához nélkülözhetetlen az előre tervezés, a tudatos tervezés. Most íme néhány tipp, hogyan fogj neki az év megtervezésének, és fűszerezd meg egy kis NéMó-val, vagy építsd teljesen arra.

A cserkészév elején egy üres papírlap fölött/ word dokumentum előtt ülve azon töprengsz, mit is csinálj az őrsöddel az adott (fél)évben? Talán túl nagy falatnak tűnik, és ebben a pillanatban egyszerűbbnek látod majd közvetlenül az őrsi foglalkozások előtt megtervezni a programot, de hidd el, ha ezt most megléped, évközben egy-egy őrsi előtt nagyon hálás leszel magadnak, amiért van mihez nyúlni.
Ez az egyik szempont. A másik az, hogy őrstagjaid fejlesztéséhez, valamilyen tudásanyag átadásához nélkülözhetetlen az előre tervezés és a tudatosság. Most íme néhány tipp, hogyan fogj neki az év megtervezésének, és fűszerezd meg egy kis NéMó-val, vagy építsd teljesen arra. 

1. Kell hozzá egy csapatmunkaterv 

munkaterv
(forrás: freepik.com)

Az őrsi foglalkozásaid tervezéséhez először is szükséged lesz a cserkészcsapatod munkatervére, amely a csapatrendezvényeken kívül tartalmazza az SZMCS rendezvényeit is az adott cserkészévben. Így aztán látod, mennyi hétvégéd marad egy-egy hónapban az őrsöddel, és milyen téma köré építheted az adott hónapot. A téma lehet akár azonos is a csapat- vagy szövetségi rendezvény témájával, de változatosság szempontjából fontos odafigyelni, nehogy ugyanazon tevékenységeket ismételd, amely a közös akciókon már megvalósult. Például áprilisban lesz egy falutisztító csapatrendezvény, ráadásul a Föld napját is ebben a hónapban ünnepeljük, így egy-egy őrsi épülhet a környezetvédelem köré. Ami pedig a változatosságot illeti, ha pl. decemberben van egy kézügyes csapatrendezvény, amelyen karácsonyi díszek fognak készülni, akkor ilyen programot már az őrsidre nem tervezel be (persze a vége lehet, hogy az lesz, hogy az őrsöd nagyon fogja kérni, hogy még legyen ilyen az őrsin is a következő héten - ennyi rugalmasságot ugyebár megkövetel a szakmánk :) 

2. Szintlépés meghatározása

Ha már az előző években is rendszeresen szintet léptetek a NéMó szerint, akkor csak megnézed, melyik következik. Amennyiben nem csináltad még, de belevágnál, akkor nézd meg a szinteket az alábbi oldalon, és sorold be az őrsödet valahova a korosztály alapján.

Ahhoz, hogy az őrs szintet léphessen az év végére, három feltételnek kell teljesülnie:

  • részvétel az őrsi gyűléseken az egész év folyamán (kb. 70%), és egyéni fejlődés 
  • elengedhetetlen cserkészismeretek (azaz ECSI, régebben: kötelező minimum tudásanyag) elsajátítása
  • részvétel az év végi kalandon.

Az év tervezésénél tehát most a szintlépéshez szükséges cserkészismereteket kell megkeresni, valamint betervezni az év végi kalandot, amely történhet a tanyázáson/táborban, vagy egy külön e célból megrendezett eseményen. A belinkelt szintlépéses dokumentumban vannak javaslatok az év végi kalandra, de csapatparancsnokod beleegyezésével bármilyen más kalandot megvalósíthatsz.

NéMó elemei
(forrás: SZMCS Nevelési Munkacsoport)

3. Elengedhetetlen cserkészismeretek - ECSI (kötelező minimum tudásanyag)

A NéMó az egyéni fejlődésre épül, ugyanakkor fontos volt meghatározni egy minimum tudásanyagot, ami mindenkitől elvárt az adott szinten. Ezt korábban kötelező minimum tudásanyagnak hívtuk, de idén már elengedhetetlen cserkészismeretek, röviden ECSI név alatt került be a NéMó szótárába. Ha már tudod, melyik szintet készültök meglépni, akkor az ŐV Tájolóban egy táblázatban megtalálod, melyik ECSI tartozik ehhez a szinthez. Betervezheted, melyik hónapban melyik tudásanyaggal fogtok foglalkozni. A tudásanyag átadásához módszertani segédeszközöket használunk, ezen az oldalon találsz is néhány ötletet. 

4. Egyéb programötletek

Ha már megvan, hogy az adott hónapban milyen csapatrendezvény és szövetségi rendezvény lesz, és milyen tudásanyag lesz terítéken, beírhatod még az egyéb programötleteidet, amelyek akár az adott havi témához kapcsolódnak (pl. az említett áprilisi környezetvédelmi téma milyen programokban jelenhet meg az őrsiken), vagy éppen az aktuális évszakhoz, ünnepkörhöz. Ha már nagyon benne vagy a NéMóban, akkor a korosztályi nevelési célkitűzéseket is átböngészheted, és az őrsöd szintjének megfelelően kitalálhatsz a cél elérését segítő programokat. 

5. Keretmese-választás

A keretmese egy nagyon fontos eleme, és eszköze a nevelési módszerünknek. Fontos, hogy a korosztálynak megfelelő mesét válasszunk, vagy találjunk ki. Kiscserkészeknél elég egy nagyon egyszerű és tanulságos történet, amelyben nekik is megvan a szerepük, neked is, mint őrsvezetőnek, és ha van SÖV-öd, akkor neki is. A keretmese segít játékosan átadni minden tudásanyagot, segít a tevékenységek kiválasztásának felvezetésében, és motiválóan hat azok hétről hétre való teljesítésében is. 

A keretmese, ha egy fél vagy egész év folyamán kíséri végig az őrsi foglalkozásokat, egy nagyobb falat, amelyhez mindenképp jó még az év elején leülni. Azonos korosztályú őrsök vezetőivel összeülve akár közösen is kitalálhatjátok a keretmesét, minden őrs csinálhatja ugyanazt. 

Az ŐV Tájoló alábbi fejezetében találsz kidolgozott keretmese ötleteket és sablont is kérdésekkel, amelyek segítenek a keretmese kidolgozásában.

Amennyiben csak néha-néha használsz keretmesét, arra is ötletelhetsz már az év elején. A NéMó első fokozatát csinálva elég, ha csak egyetlen őrsi köré épül a keretmeséd, vagy az őrsin belül egy-egy programot keretmesével vezetsz fel. Fokozatok szerint besorolva itt találsz keretmese ötleteket.  

6. Kiscserkész- és cserkészmódszerek

7 módszer
(forrás: SZMCS Nevelési Munkacsoport)

A módszerek megnevezése mindkét korosztálynál azonos, a különbség csak annyiban van, hogy az adott korosztály fejlettségi szintjéhez szabjuk őket. Az ima, játék, kézügyesség, mozgás, színház, zene, irodalom hetesét próbáld változatosan beépíteni az őrsi foglalkozásaidba. Amennyiben egyáltalán nem NéMózol, ezeket már konkrétan be tudod írni az évterveződbe az egyes hetekre. NéMós őrsik esetén pedig tudsz magadnak egy listát készíteni mindegyikhez az egész (fél)évre, amelyeket aztán a ciklustervezés adott pontján már csak beépítesz a ciklusba. 

  •  Imaötletek (tedd változatossá az őrsik elejét és végét különböző imamódokkal)
  •  Játékgyűjtemények (a játék az őrsi egyik alapeleme; készülj új játékokkal - ha egyszer leülsz új játékokat keresni, fél órán belül egy félévre elegendőt találsz - itt is törekedj a változatosságra, legyen köztük mozgós, gondolkodós, csapatépítő stb. játék; de persze éri az őrs kedvenceit is elő-előhúzni)
  •  Kézügyességi ötletek (kézügyeskedjetek rendszeresen, változatos technikákat használva, pl. origami, gyöngyfűzés, gyurmázás, festés, szalvétatechnika stb. - az őrsöd korosztályának megfelelően)
  •  Mozgás (ide tartoznak a sporttevékenységek, ügyességi játékok, túra, portya, meseerdő, tánc - bármi, ami a testmozgást, ezáltal a testi fejlődést támogatja; erre is írhatsz össze ötleteket évszakok szerint kategorizálva)
  • Színház (ide tartozik a bábozás a kiscserkészekkel, drámajátékok, diavetítés, egy-egy mese, történet eljátszása, vagy akár beugrózás a nagyobbakkal)
  • Zene (jó, ha van egy dalosfüzeted, amely tartalmazza az őrsöd által ismert dalok listáját, valamint azok szövegét, és mindig tudod bővíteni; a következő (fél)évre is felkészülhetsz már úgy, hogy korosztálynak megfelelő dalokat keresel akár a Youtube-on, fellapozod az ŐV-s, KCSŐV-s dalosfüzetedet, a Dalol a szív, muzsikál a lélek c. daloskönyvet, vagy vezetőtársaid dalkincstárából merítesz; daltanítási ötleteket pedig itt találsz; ide tartozik a ritmusérzék fejlesztése, vagy hangszeren való játszás - ki lehet próbálni új hangszereket az őrsin, vagy mindenki elhozza azt, amin játszik és közösen begyakoroltok valamit)
  •  Irodalom (mesével, versekkel, közmondásokkal, találós kérdésekkel, mondókákkal és megannyi mással lehet színessé tenni irodalmi szinten is az őrsi foglalkozásokat; még ha csak ilyen általánosan írod össze magadnak, mint az itt felsoroltak, már van mihez nyúlnod évközben)

tervezés
(forrás: freepik.com)

7. Szabad választás 

A NéMó egyik alapköve az egyén fejlesztése. A nevelési munka során ezért fontos, hogy az őrstagjaid minél többször szabadon választhassanak, hogy milyen tevékenységet, feladatot szeretnének ellátni, persze adott keretek között (pl. a kiscserkészeknél még felsorolod a választási lehetőségeket). Te pedig terelgeted őket, hogy közben testi, szellemi, lelki, társas, érzelmi és jellem területén is fejlődjenek.  

 

8. Ciklustervezés 

A ciklusok a NéMó 2. és 3. fokozatában szerepelnek csak, szóval ha te az 1. fokozatnál tartasz, és nem őrsi ciklusokban gondolkodsz, akkor ugorj a 9. pontra.

A 2. fokozatot csinálva már egy őrsi ciklust (3-4 őrsi foglalkozást) betervezhetsz a (fél)évre. Kigondolhatod hozzá a keretmesét, legyárthatod a kellékeket, segédeszközöket, mindkét  korosztály esetén összeszedheted a választható tevékenységeket, és elkészítheted őket keretmesés formájukban; cserkész korosztály esetén gondolkodhatsz kisebb projekteken. Aztán a többit majd úgyis az őrsöddel együtt tudod csak tervezni, hiszen a ciklus első őrsijén a kicsikkel egyéni és közös tevékenységeket választotok (ez utóbbiakat közösen döntitek el, a ciklus melyik őrsijén szeretnétek elvégezni), a nagyokkal pedig közösen döntitek el, milyen projektet szeretnétek megvalósítani, ki milyen részt vállal a projekt elkészítésében, mi történik hétről hétre a ciklusban és hogyan lesz a ciklus végén kivitelezve a projekt. Amennyiben sorban tervezted az évet pontról pontra, akkor már vannak összegyűjtve módszereid (dalok, játékok, imák, kézügyes ötletek stb.), van ECSI-listád (kötelező minimum tudásanyag), és egyéb programötleteket is gyűjtöttél, így a ciklus első őrsije után ezeket már csak szétosztottad az egyes hetekre, és ráhúzod a keretmesét. A végére pedig jöhet egy önértékelés, amely során az őrstagok játékosan, keretbe foglalva értékelhetik saját teljesítményüket a ciklus során.
Példa 2. fokozatos ciklusra.

Ha már egyszer-kétszer megtapasztaltad, milyen egy őrsi ciklus, bátran vágj bele a 3. fokozatba, ahol egymás után 6 ciklust is betervezhetsz (ha győzöd, akkor egy fél évre, ha nem, akkor szellősebben szétosztva az egész évre). Itt egyrészt a keretmese az igényesebb rész, hiszen 6 ciklusra tervezed meg, beiktatod már az egyes fejlődési területekhez köthető karakterkártyákat, ill. a tevékenységeket is a fejlődési területek mentén válogatod össze, és ügyelsz arra, hogy változatosan válasszanak az őrstagok. Az egyes ciklusok őrsijeit aztán kb. hónapról hónapra tervezed az őrsöddel együtt, és egészíted ki a már korábban összeírt ötleteiddel.
Példa 3. fokozatos ciklusra.

9. Őrsi foglalkozások tervezése az 1. fokozaton

Az 1. fokozaton még nincsenek ciklusok, így már most össze tudod rakni szinte teljes mértékben az őrsi foglalkozásaidat az egész (fél)évre az összeírt ECSI-ből (kötelező minimum tudásanyag), különböző módszerekkel és egyéb összeírt programötletekkel tarkítva, olykor-olykor önértékelést használva. Ne felejts el azonban időt hagyni az őrsöd által szabadon választott programokra is, tehát hogy ők is hozzájárulhassanak az őrsi foglalkozások programjának összeállításához.

10. Önértékelés

Fontos, hogy a gyermek megtanulja értékelni önmagát, saját teljesítményét; hogy fokozatosan tisztába kerüljön erősségeivel, gyengeségeivel, s így tudja, mi az, amiben még fejlődnie kellene. Önértékelés az őrsi foglalkozások végére, ill. a ciklusok végére is tehetsz, minél többször próbálják a gyerekek, annál könnyebben megtanulják aztán. Ezt általában könnyű a kerethez kapcsolódóan kitalálni, de attól függetlenül is megállja a helyét. Néhány tippet itt is találsz.

11.  Kihívások

A kihívások lényege, hogy az őrstag valamilyen általa választott területen mélyebb szakmai ismeretekre, képességekre tegyen szert. Ehhez kellő felkészülési idő szükséges, így érdemes úgy betervezned, hogy ez ne essen egybe az év legsűrűbb időszakával, vagy akkor annál több időt hagyj nekik a folyamatra. A 9 kategóriából (Természetismerő, Kalandor, Művész, Technikus, Sportoló, Ügyes kezű, Házias, Kisokos, Szolgáló) mindenki szabadon választ kihívást, mindegyikben van a kiscserkész, a cserkész, és a roverek számára is összeírva lista, de lehet saját kútfőből is meríteni. Te őrsvezetőként a Vezér kategóriából válogathatsz, vagy akár a rover korosztályéból is szemezgethetsz. Az adott kategória jelvényének megszerzéséhez kiscserkész esetén egy, cserkészek esetén kettő, roverek esetén három kihívás teljesítendő. A Kihívások c. fejezetet a listákkal együtt az ŐV Tájoló 96. oldalán találod. 

 

Évkezdés őrsvezetőként a gyakorlatban

time_management
(forrás: freepik.com)

A tökéletes őrsi és a mindig motivált őrsvezető receptjét még senki sem találta ki. Így se a VK kiképzőid, se a csapatparancsnokod, se az őrsvezető társad, se én nem tudjuk neked megmondani, hogyan kell mindig 100%-osan csinálni. Mi csak tippeket, módszereket, legtöbb esetben bevált praktikákat tudunk neked mutatni, amivel segíthetjük a munkádat. 

Időnként mindenkiben felmerül a kérdés, hogy vajon jól csinálja-e azt, amit csinál. Mindenkiben ott van az a belső hang, ami állandóan megkérdőjelezi a munkáját. Folyton ott lebeg a kérdés, hogy jó-e az amit kitaláltunk, hogyan lehet lefoglalni a gyerekeket az egész őrsi ideje alatt, vagy hogy miért nem működik a NéMó.

Először is hadd mondjam el neked, hogy azért, mert nincs módszertani segédeszközöd vagy mert valami kimaradt az őrsiből, vagy mert néha már a hátad közepére se kívánod a gyerekeket, attól még egy szuper őrsvezető vagy, sehol nem rontottad el, és teljesen jól csinálod. Az, hogy milyenek az őrsijeid, nagyon sok minden befolyásolja, sok igazából nem is rajtad múlik.

A kezdet mindig nehéz, és a körülmények is nagyban befolyásolják azt, hogy milyen lesz az őrsi, vagy ami még fontosabb: az őrsi szellem. Ennek kialakítására különösen sok időt kell fordítani, főleg ha frissen toborzott gyerekekről van szó. Nagyobbaknál, gondolok itt 12-13 évnél idősebbekre, nagyon jó módszer, ha az őrsi szabályait együtt fektetitek le. Tehát bevonod őket a folyamatba, így máris úgy érzik, ők oda tartoznak. Ami ezt még jobban erősíti, az egy szuper őrsi név, ez kicsiknél és nagyoknál is egyformán fontos és a cserkészetünk része. Viszont nem kell, hogy unalmas ötletelés legyen! Ha senkinek nincs semmi ötlete, akkor csináljatok egy versenyt. Mindenki lerajzolja a kedvenc állatát és/vagy növényét, amit aztán a segédőrsvezetőd, vagy te gondosan elrejtetek a cserkészotthonban. A végeredményt lehet többféleképpen is kihirdetni. Lehet például az az őrsi név, amit először a kezedbe adnak, vagy ha csak szűkíteni akartok a választékon, akkor a továbbiakban csak az első három közül tudtok majd válogatni. 

Fontos a keretmese és a ciklusterv, viszont nem kell rögtön tündérként vagy őrült tudósként fogadni a gyerekeket. Célszerűbb, ha az első három-négy őrsi még keretmese nélkül zajlik. Ilyenkor van ideje az ismerkedésnek, a játéknak, illetve ha már több éve vezeted ugyanazt az őrsöt, akkor kiváló idő a nyár után kicsit újra összerázódni. Csinálhattok például egy mini konferenciát, ahol mindenki beszámol a nem cserkészethez köthető nyári élményeiről. Mindenki készít egy kis prezentációt, előadást vagy bármit, ami neki kényelmesebb és kicsit beszélgettek egymással. Ez nem csak ezért jó, mert így az első hónapra nem kell keretmesét kitalálni, hanem azért is, hogy például kiscserkészek esetében ne csak egy karaktert lássanak tőled, aki be van öltözve és segíteni kell neki, hanem téged is megismerjenek mint cserkészt és mint vezetőt. Nem csak ők, de te is betekintést nyerhetsz a világukba, és kicsit közelebbi lesz a kapcsolatotok. 

Egy jó kapcsolat, egy jó bizalmi kapcsolat kialakítása is kulcsfontosságú. Ennek az eredményét viszont nem fogod azonnal látni. Sokszor hónapok, de lehet akár évekbe is telik mire az őrstagod megnyílik neked. De fontos tudnia, hogy számíthat rád és kérhet tőled segítséget. A nehéz kérdés csak az, hogy ezt hogyan tudasd vele. Kezdetben egy egyszerű, úgynevezett “Hogy vagy?” köröket csináltok az őrsi alatt. Egy másik módszer, hogy kisebb-nagyobb feladatokat adsz nekik. Például valaki lesz a labdafelelős, egy más valaki lesz a vízfelelős. Így felelősséget adsz nekik, amivel azt sugallod feléjük, hogy bízol bennük, és képesek a feladat elvégzésére. 

Ami még talán az egyik legfontosabb egy őrsvezetőnek, az a jó kapcsolat a szülőkkel. Ezt szintén az elejétől kezdve építeni kell és folyamatosan ápolni. Az első találkozásnál érdemes a csapatparancsnokot is bevonni, ezzel is oldani a bizonytalanság érzését, amit a szülő érez. Azok a szülők, akik nem voltak cserkészek, nem tudhatják, hogy milyen is, hogy igazából hova jár a gyereke. Éppen ezért fontos, hogy ezt megmutasd nekik. Ennek egy jó módszere, ha az év elején egy kész ciklustervvel tudsz előrukkolni és megmutatni, mik a terveid az adott évben. (Még egy nagyszerű indok arra, hogy minél hamarabb kezdj neki!) Így a szülő látja majd, hogy a cserkészet egy hasznos időtöltés és szívesebben küldi majd az őrsikre a gyerekét. 

Egy őrs vezetésének elkezdése nehéz. Ezt senki nem tagadja. Akár egy egész éves ciklust tervezel, akár féléveset, akár csak egy-egy őrsi keretében, de még akkor is ha csak egy-egy programot tervezel be keretmesésre, mindig nehéz lesz. Igen, idővel, amikor már több tapasztalatod lesz, akkor talán azt fogod érezni, hogy könnyebb. Addig viszont ne feledd, hogy nem akkor leszel jó őrsvezető, ha mindig minden alkalommal 100%-on pörögsz és kimaxolod a NéMót. Akkor leszel jó őrsvezető, ha minden hibád ellenére is csinálni fogod, és ott leszel az őrsödnek. Mert nekik nem az számít, hogy mennyire király módszertani segédeszközt készítettél, hanem az, hogy mennyire látják rajtad a szeretetet feléjük. Ha az megvan, nagyon sok mindent nem tudsz elrontani. 

Jó évkezdést és kitartást!