Az anyák megmentője

Zsidek Viktor | 2021. április 29.
Te! Igen Te, aki éppen az online cserkészújságot lapozod! Tudod milyen nap lesz 3 nap múlva? Igen, vasárnap, de azon kívül? Hát az édesnyák napja! Elsősorban miattuk szeretnék neked bemutatni egy orvost, aki a 19.században élt, és akit az „anyák megmentőjeként” is szoktak nevezni.

semmelweis
(Forrás: ma7.sk)

Semmelweis Ignác Fülöp 1818-ban született Budán. Középiskoláit Székesfehérvárott és Budán végezte, majd Bécsben szerezett doktori diplomát, 1844-ben. Még ebben az évben, szülészmesteri oklevelét is átvehette, és egy évvel később sebészdoktorrá avatták. 

1847-ben egy szakmai utazás után értesült róla, hogy egy jóbarátja, kollégája, Jacob Kolletschka egy boncolás után vérmérgezésben elhunyt. 

Eltöprengett ezen, és még az év márciusában fontos felfedezést tett. Felismerte, hogy az a betegség, amely barátja halálát okozta és az, amelyet gyermekágyi láz néven ismertek, azonosak (a gyermekágyi láz egy olyan fertőző betegség, amely szülés után következhet be, és akár halálos is lehet).

Semmelweis rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után átjártak a szülészeti osztályára, és ott fertőtlenítetlen kézzel (tehát nem mostak kezet) vizsgálták a várandós édesanyákat.

Orvosunk a klórmész-oldatos kézmosást ajánlotta kollégáinak, hogy ezzel akadályozzák a fertőzések terjedését. Felfedezését még abban az évben közzétette. Májusban pedig már kötelezte az orvosokat, az orvostanhallgatókat és a nővéreket, hogy mossanak kezet a szülészeti osztályokra történő belépés előtt.

Még ez év októberében kötelezővé tette az egyes betegek vizsgálata közötti klóros kézmosást is (kezüket nem egyszerűen kellett mosniuk, hanem kefével dörzsölni egészen könyékig 15 percen át). A saját korában azonban szinte még senki sem hitt a magyar orvosnak, és a társadalom figyelmen kívül hagyta intelmeit.

Pedig Semmelweis Ignác már 1847-től alkalmazta a ma már alapvető higiéniai gyakorlatot, a rendszeres kézmosást, a fertőzések terjedésének elkerülése érdekében. Ezzel arányosan pedig csökkeni kezdett a gyermekágyi lázban elhunytak száma.

Tehát Semmelweis ezzel a felfedezésével vált az édesanyák, emellett az emberek megmentőjévé.

Te rendszeresen mosod kezeidet? Biztos jó technikát alkalmazol?

Itt pedig egy plakátot találsz, melyen a helyes kézmosás menetét láthatod.