A nyomtatás története

Zsidek Viktor | 2020. december 11.
Boldog karácsonyi ünnepeket kívánok! Képzeld, a finom kakaómat szürcsölgettem kifestőzés közben, mikor észrevettem, hogy a kifestőkönyvemet egy közeli nyomdában nyomtatták. Elkezdtem azon gondolkodni, hogy mióta használjuk a nyomtatást, és vajon hogyan is alakult ki ez a kifejezés. Tarts velem!

Kezdjük a legelején. A nyomtatás dokumentumok sokszorosítására szolgáló eljárás, amely hosszú múltra tekint vissza. A legtöbb kultúrának megvoltak a maga eszközei az írásra és a leírt szövegek sokszorosítására, azonban a ma ismert nyomtatás a következő fontos állomásokon keresztül jutott el az általunk is ismert szintre:

  • Egyiptomban, az Ókorban papiruszokra írtak.
  • Kínában már i. u. 200 körül feltalálták a nyomtatást.
  • 1440-ben jelent meg Európában a Johannes Gutenberg-féle nyomdaprés. Találmánya gyorsította a könyvek és újságok sokszorosítását.  
  • 1473-ban Mátyás király uralkodásának idején, Hess András kinyomtatta a Magyarok Krónikáját (Cronica Hungarorum).
  • 1539-ben kiadták az első nyomtatott magyar nyelvű könyvet: Sylvester János Magyar-Latin Nyelvtan című könyvét.
  • 1550-ben Heltai Gáspár Kolozsvárott megnyitotta az első magyar Nyomdát.

gutenberg presse
(freepik.com)

Modern nyomtatógépek

A mai otthonokban megtalálható nyomtatók többsége tintasugaras vagy lézeres. A tintasugaras nyomtatók az 1980-as évektől kezdtek elterjedni, és jelenleg a legtöbb háztartás ilyen nyomtatót használ.

De mégis hogyan működnek ezek az eszközök?

A tintasugaras nyomtatók a tintát apró cseppek formájában ( mint az esőcsepp) viszik fel a papírra. Ezek a cseppek nagyon-nagyon kicsik, ezért nagy felbontású (sok-sok apró pontból álló) és szép képeket lehet velük készíteni. Nyomtatás után egy kis ideig várni kell, hogy a papíron lévő tinta megszáradjon, hiszen senki sem szeretné, ha elkenődne a festék, és festékesek lennénk.

Ezek az eszközök mind színes, mind pedig fekete-fehér nyomatok készítésére képesek. A színes tintasugaras nyomtató színes tintapatronokat használ, általában négy alapszín használatával keveri ki a megfelelő árnyalatokat: ciánkék, bíborvörös, sárga és fekete színek használatával.

A lézersugaras nyomtatók egy speciális hengerrel működnek, amelyen a lézer megjelöli a nyomtatandó kép nem fehér részeit, majd miután a henger a festékkel találkozik, a festék csak azokra a részekre tapad oda, amiket a lézer megjelölt. Ezt követően a henger átviszi a festéket a papírra. Amikor feketee-fehér helyett színes lézeres nyomtatást választunk, lényegében négy különböző henger végzi el az előbb leírt feladatot.

A mai nyomtatók csendesen nyomtatnak és több műveletet is végezhetünk velük a nyomtatáson kívül: szkennelés, fénymásolás.

Ha már a nyomtatásról beszélünk, eszembe jutott egy játék. Fogj egy darab papírt, és tedd ez alá a lap alá. Fogj egy ceruzát, és az itt található téglalapba írd bele a nevedet úgy, hogy egy kicsit rányomod a ceruzát a papírra. Most fogd meg a papírodat, majd satírozd be.
 

 

Látod a neved? Akkor jól csináltad. Nagyjából így működött réges-régen a nyomtatás is.

 

Csodálatos találmány. Megkönnyíti az ember életét, de ne feledd, amit nem muszáj, azt ne nyomtasd ki. Használd a papír mindkét oldalát, mert így jóval kevesebb papír kerül majd a szemétbe, és ezzel nem csak spórolsz, de a környezetet is véded.