​​​​​​​Mugli Túra

Laczkó Dóra | 2022. december 22.
A Harry Potter utalás valahogy titkon csúszott be a kürtiek téli túrájába, de nem elhanyagolható a szerepe. A mugli szó jelentése a kötetben azokra az emberekre használatos, akik nem varázslények.

A Harry Potter utalás valahogy titkon csúszott be a kürtiek téli túrájába, de nem elhanyagolható a szerepe. A mugli szó jelentése a kötetben azokra az emberekre használatos, akik nem varázslények. A kürtiek számára ez a szó a „nem cserkészek” jelentéssel bír, abból kifolyólag, hogy nekünk, cserkészeknek nincs erre szavunk, így kölcsön vettük Rowlingtól a mugli szót. Reméljük nem lesz belőle per. Természetesen csak belső körökben nevezzük így, hivatalosan elkönyvelt  neve a Téli túra.

_
(forrás: Valkó Attila)

Bocsi, ha félrevezettelek az roxfordi utalással, de valahogy meg kellett állítanom, hogy tovább lapozz. Szóval a témát már sejtheted, nem árulok több zsákbamacskát: Karácsonyi könyvajánló – Harry Potter összes. Esküszöm, hogy (rosszban sántikálok) befejeztem.

2013-ban volt az első túra, a Vaskapuhoz a Pilisben, ekkor Szilveszteri Túra néven futott még az esemény. A kiinduló ötlet az volt, hogy télen is kéne valami megmozgatós – természetközeli program, ami kizökkent a bejglimámorból, és rover korosztálytól mindenki részt vehet benne, még kívülállók is. Büszkén mondhatjuk, hogy azóta csak egyszer maradt el a téri túra, 2020-ban a járvány miatt, 2021-ben pedig csak csapaton belül hirdettük meg az eseményt.

_
(forrás: Sütő Anna)

Mikor már teljesen be vagyunk zuhanva az féktelen kajálások, végtelen heverészés világába és már a Shrek 4. megy a tv-ben, akkor felvillan a cserkész jelzőlámpa, hogy kell egy kis plusz impulzus. Ekkor egyet se félj, mi ott leszünk, ezt tuti biztosra ígérhetem, mert idén én szervezem. (Ugyanitt túratippeket elfogadok.) Az úti cél meglepetés (értsd: még nem tudom), de talán nem is az a lényeg. A lényeg, hogy kimozdulj, hogy az új év előtt szerezz egy töltési pontot a természetből és az emberekből, akikkel együtt „megemészted” az ünnepeket.

Miért jönnek a muglik? Itt az a vágy bukik ki belőlünk, hogy cserkészként sokszor nehéz megértetnünk a külvilággal, hogy mi mégis mit művelünk. Ezen szerettünk volna változtatni, így ezt a túránkat megnyitottuk mindenki előtt.

Több, mint túra: A kezdetektől a túra célja inkább a közösségi élmény, a cserkészet határainak elmosása, és a téli természet megcsodálása volt, mint egy teljesítménytúra. Szoktunk közben játszani, állomásokkal készülni – persze senki nem ül és vár ránk több órát a hidegben, hanem amikor úgy érezzük, akkor levezetjük az adott programot. Bár volt már, hogy a bokorból valaki kirohant, hogy sebesültet kéne ellátni és jaj-jaj, ahogy egy igazi cserkész EÜ állomást le kell vezetni, azt hiszem magatok elé tudjátok vetíteni a képet. Kedvenc történetünk a közös mókákból, hogy egyszer a WC-s fogócska közben az egyik muglinak a plébános ölébe kellett ülnie. Kihagyhatatlan, hogy felhozzuk minden alkalommal. A túra plusz töltete, hogy közelebb hozza az embereket egymáshoz: csak párat megemlítve, a séta közbeni beszélgetés által, ahol megvitatjátok, hogy egyikőtök sem aludt túl sokat mára, és hullafáradt, de minden évben itt van.  Vagy, amíg közösen, egymást segítve átjutunk egy folyó medrén, ahol minimum egy ember beleesik a vízbe.  Vagy mikor valaki seggre esik, míg próbál lejutni a lejtőn, és te először jól kineveted, lefotózod, majd felsegíted. Mikor mindenki forró teája lesz a tiéd, mivel neked van csak jó minőségű termoszod és a többieknek már rég kihűlt. Végül, de nem utolsó sorban, amikor vörös fejjel, leizzadva, fákba kapaszkodva feljuttok a kilátóhoz, amiből nem látni semmit, mert túl nagy a köd, de örültök, mert most már tuti lefelé kell menni. Ilyen és ehhez hasonló kedves kis pillanatok miatt éri meg eljönni, és megtapasztalni a téli túra szépségeit.

_
(forrás: Kovács Tamás)

Az útvonalakat illetően általában a könnyebbek közül választunk, hogy mindenkinek bírható legyen. Ez alól talán kivétel a jeges Rám-szakadék megmászása volt, ami izgalmakban viszont az első helyen áll téli túráink történelmében

Azon túl, hogy a kedvenc muglijaink (szülők, barátok, ismerősök, osztálytársak) is velünk jöhetnek erre a túrára és megoszthatunk velük egy cserkészélményt, még jobb, hogy bekapcsolódtok Ti is, kedves cserkésztestvérek. Köszönjük, ha már bevállaltátok a kora hajnali kelést, a havas - jeges dombok megmászását, és reméljük szerettétek. Ahogy már említettem, nem törik meg a hagyomány, idén is útra kelünk. 

Ha idén még nem kaptad meg a leveled az Roxfordba és csak titokban csatlakoznál, akkor ne feledd, hogy a láthatatlanná tévő köpeny nem fedi el a lábnyomokat a hóban.

_
(forrás: Laczkó Dóra)

 

Laczkó Dóri