Masnival átkötve

Laczkó Dóra | 2022. december 24.
Áldott karácsonyt kívánok a Cserkész szerkesztősége nevében! 
Laczkó Dóra

Az ajándékozás rítusa nagyon régtől köztünk van, ősidőktől ajándékoznak az emberek. Azt gondolhatnánk, hogy az elit rétegtől jönnek az etikett szabályok, amelyeket nem mond ki senki, mégis a legtöbb helyen magától értetődőek, pedig ezek az általános érvényű szabályok szinte minden kultúrában fellelhetőek. Ilyenek például, hogy megjegyezzük, kitől és milyen ajándékot kaptunk, mi volt az értéke. Személyes ajándékok esetében igyekszünk olyat adni cserébe, amivel mi is bizonyítjuk, hogy kölcsönösen figyelünk a másikra, és mi is tudunk viszonozni efféle figyelmességet. 

Ajándékot elutasítani, köszönet nélkül hagyni, vagy nem kifejezni örömünket, bunkóságnak számít. Ha rosszul (társadalmilag nem elfogadott módon) reagálunk egy ajándékra, azzal a kapcsolatot ronthatjuk a másik személlyel. 

_
(forrás: unsplash.com)

Késztetést kelt bennünk, hogy visszaadjuk valamilyen formában. Számontartjuk, hogy mit kaptunk, még ha az csak egy kis gesztus is, szeretnénk viszonozni, ezzel biztosítva, hogy egyenrangú felek vagyunk a kapcsolatban. A legtöbb esetben ezt könnyen meg is oldjuk, hiszen temérdek lehetőségünk van választani valami hasonlót.

A cikk ezen pontján szerettem volna bevezetni azon gondolatot, miszerint karácsonykor tulajdonképpen azt ünnepeljük, hogy kaptunk egy nagy ajándékot. Eszembe jutott, hogy van egy verseskötetem Márai Sándortól, ami az ünnep témakörét hordozza magában. Leemeltem a polcról, és ekkor megállt a tekintetem a címén: Ajándék az egész élet. Ekkor úgy éreztem, visszaigazolást nyertem. A választott idézet pedig: “Természetesen nem az a gyengéd ünnep értelme, hogy betérsz egy üzletbe, ahol már sokan tolongnak, előveszel egy bankjegyet, s becsomagoltatsz kínos sietséggel egy tárgyat, amely neked nem tetszik ugyan, de pontosan elfér teli kabátod zsebében. Nem ilyen egyszerű szeretni egymást, és kifejezést adni érzelmeinknek! Aki jól ajándékoz, az jól szeret.” 

Kívánom, hogy legyen birtokotokban annyi idő és kreatív ötlet, amivel megtaláljátok azokat az ajándékokat, melyekkel a leginkább ki tudjátok fejezni szereteteket a másik felé, ezzel szebbé téve egymás ünnepét.

Áldott karácsonyt kívánok a Cserkész szerkesztősége nevében!