Kézműves a téli napokra

Haver Márta | 2022. december 21.
Elérkezett a tél, és ezzel együtt az ünnepekre való készülődés is. Ha körülnézünk az internet bugyraiban, akarva-akaratlanul is mikulásos vagy karácsonyi dekoráció útmutatóinak ezreivel találjuk szembe magunkat, legyen szó akár házilag készült hógömbökről, karácsonyi törpékről vagy otthon elkészíthető karácsonyfa gömbökről.

Elérkezett a tél, és ezzel együtt az ünnepekre való készülődés is. Ha körülnézünk az internet bugyraiban, akarva-akaratlanul is mikulásos vagy karácsonyi dekoráció útmutatóinak ezreivel találjuk szembe magunkat, legyen szó akár házilag készült hógömbökről, karácsonyi törpékről vagy otthon elkészíthető karácsonyfa gömbökről. Viszont, ha csak egy egyszerű, télies hangulatú díszt szeretnénk otthonunkba, akkor már nem olyan bő a felhozatal. Ezért is hoztam nektek egy remek és viszonylag könnyen elkészíthető téli girlandot, amit bárhova felakaszthatsz, hogy az otthonod dísze legyen. 

 

Nem lesz másra szükséged, mint különböző színű filc anyagra (én fehéret, zöldet és kéket használtam), tűre, cérnára (nekem erre a célra most a hímzőfonál felelt meg a legjobban, abból is piros, fehér, zöld, fekete és világoskék), ollóra és fixre (vagy bármire, amivel felrajzoljátok a rávarrni kívánt mintát az anyagra). Miután minden eszköz a rendelkezésetekre áll, neki is láthatunk a munkának.

_
(forrás: Haver Márta)
  1. Első lépésként vágjátok ki a formákat. Mivel minden egyes darabot két részből varrunk össze, ezért szükséges, hogy kétszer annyit vágjunk ki mindenből. Így lesz négy csillagunk, négy falombunk, négy fatörzsünk, négy nagyobb körünk (amire a hópelyhet hímezzük) és a hóemberhez két nagyobb kör a hasának, két kisebb kör a fejének és végül négy kicsi kör a karjainak. Én személy szerint mindent kézzel rajzoltam rá a filcre, de nyugodtan nyomtassatok és vágjatok ki magatoknak mintát, amit körberajzoltok, ha szükségetek van rá. 
  2. Következő lépés, hogy rárajzoljuk a kivarrni kívánt mintákat a kivágott formákra. Én fixszel tettem meg ezt, de ceruzával is lehet rajzolni a filcanyagra, igaz, halványabban fog látszódni. Utána, ha ezzel készen vagytok, elkezdhetitek rávarrni, ráhímezni az általatok készített mintát a formára. Például én a fának ezt a mintát választottam ki, és így néz ki a kivarrás után. Tanácsolom, hogy a hátuljára rajzoljátok és a másik felére varrjátok, hogy a fix vagy a ceruza ne látszódjon kívülről, ha esetleg bármilyen mértékben eltérnétek az általatok rajzolt mintától.
  3. Ezek után következhet a formák összevarrása. Én erre a célra pelenkaöltést használtam. A több részből álló formákat több módon is összevarrhatjátok, például a fánál a törzset beletehetitek a két zöld rész közé, vagy mint a hóember esetében összevarrhatjátok, miután minden egyes darabot körül öltöttetek. Ajánlom, hogy hosszabb cérnával dolgozzatok, hogy ha körbeértek, tudjatok hagyni egy darab fonalat, amivel ráköthetitek a figuráitokat a girland kötelére.
  4. Ha ezzel is készen vagytok, már csak az maradt hátra, hogy egy hosszabb kötélre vagy fonálra rákössétek a kész figurákat, és már el is készült a saját kezed által varrt téli girlandod. 

Ha van kedvetek, osszátok meg a műveiteket a Cserkész facebook oldalán, mi szívesen megnéznénk azokat.

Mindenkinek jó alkotást kívánok.