Készíts házilag / őrsileg szánkót: tippek és trükkök

Vlačuha Krisztián | 2019. december 4.
Elérkezett a december, a tél első hónapja. Remélhetőleg beköszönt a téli időjárás is, és a színes falevelekkel borított őszi tájat belepi a hó.

Ilyenkor sokan ki sem dugják az orrukat a meleg szobából, inkább forró teát szürcsölgetve melegednek a takaró alatt a fűtőtest vagy kandalló mellett. Viszont a télnek és ennek az időjárásnak is megvannak a szépségei. Nagyon megnyugtató például hóesésben az erdőben vagy a mezőkön sétálni. Mélyeket lélegezni a friss karcos levegőből.

popsitepsi3.jpg
(freepik.com)

Igen ám, de valakinek túl unalmas ez a tevékenység, ezért inkább valami olyat választ, ami jobban megmozgatja az izmait. Itt van például a hóember-építés, hógolyócsata, vagy a szánkózás. Maradjunk az utóbbinál. Mi is kell hozzá? Hó. December és tél lévén, ha szerencsénk van, ez adott. Következő összetevő a domb. Kis gondot okozhat, de szerintem mindenki környezetében akad akár egy kisebb halom, ahonnan egy jót lehet csúszni. Utoljára maradt az eszköz, amit a fenekünk alá rakunk, és lecsúszunk rajta. Itt nagyon kreatívak lehetünk.

Láttam én már lavóron, autótetőn és szalmával teli nejlonzsákon csúszni embereket. Legalapvetőbb dolog a faszánkó. Ugye, ezt mindenki ismeri? Ilyenen csúsztak még szüleink, nagyszüleink, ezeket még nagyon sok padláson megtalálhatjuk, és ha a szú meg nem ette, akár 50-60 évesek is lehetnek. Aztán az utóbbi években divatba jöttek a műanyag szánkók és a popsitepsik is. Ha azonban egyik sincs otthon, de leesett az első hó, és nagyon mennénk szánkózni, akkor saját kezűleg is készíthetünk egy szánkót vagy popsitepsit. Kezdjük az egyszerűbbel!

 

 

A popsitepsi lényege, hogy könnyű legyen és jól csússzon.

Alapanyagok:

  • 30-40 cm széles, 50-60 cm hosszú kartondoboz (egy laptop doboza a legmegfelelőbb), vagy ugyanilyen méretű, 2 db kartonlap

  • szemeteszsák

  • műanyag ragasztószalag

Elkészítése:

A dobozt a mellékelt képek alapján összenyomjuk, hogy az oldalai a két lap közé kerüljenek és ragasztószalaggal jól megfogatjuk. Ha kartonlapokból dolgozunk, csak egymásra helyezzük a lapokat, és így fogatjuk egymáshoz őket. Az elülső rész sarkait levághatjuk, hogy később ne akadjanak bele semmibe. Ha ez megvan, ráhelyezzük a már kiterített szemeteszsákra, majd ráhajtjuk a zsák túllógó részeit a kartonra. Ezt szintén jól odafogatjuk a ragasztószalaggal. A túllógó részeket úgy hajtogassuk, hogy mindig a felső részen legyenek, hogy a hó ne tudjon alámenni. Ezután még keresztben és hosszában is megerősíthetjük ragasztószalaggal, és kész is az őrsi popsitepsink.

 

 

 

szánkó4.jpg
(freepik.com)

Most pedig jöjjön a szánkó!

Alapanyagok:

  • 2 db már nem használt, körülőkés, hajlított lábú szék (lásd a képen)

  • 3 db 20 × 40 × 360 mm léc

  • 20 darab 3,5 × 60 mm hosszú önmetsző csavar

  • 2 m hosszú kötél

  • lakk, ha szebbé szeretnénk varázsolni

Elkészítése:

Miután mindkét széket szétszedtük, az egyik lábaiból – a képek alapján – összecsavarozzuk a szánkó két oldalát úgy, hogy a hosszabbik oldalak 20 mm-rel lógjanak túl. A csavaroknak érdemes előfúrni a helyét, hogy ne hasítsák szét a léceket. Ezt követően a kerek ülőkét levágjuk 290 mm szélesre, összecsavarozzuk a 2 oldalával, és ahol a keretek túllógnak, keresztben kimerevítjük két léccel. Ezután mindkét oldalról ráerősítjük a szánkó elejét, (amely a másik szék két lábából készül,) és ezt is kimerevítjük léccel. Végül a két elülső lécbe lyukat fúrunk,és rákötjük a kötelet, hogy fel tudjuk húzni a szánkót a dombra. Aki nagyon igényes, még akár le is lakkozhatja.

 

Remélem, sikerült kedvet kapnotok egy kis barkácsoláshoz, és úgy ebben, mint a szánkózásban is örömötöket lelitek majd.