Karácsonyi díszek a kezeid közül

Schvikker Flóra | 2020. december 11.
A karácsony az év egyik legszebb ünnepe.

A fahéj és mézeskalács illata lengi be otthonainkat, lázasan készítjük az ajándékokat, amelyekkel szeretteinket akarjuk meglepni, boldogan iszogatjuk a meleg kakaót a fotelben ülve egy takaró társaságában, és hangosan hallgatjuk a karácsonyi dalokat. Várjuk a pillanatot, hogy felállíthassuk örökzöld barátunkat a lakásunk legszebb zugába, és feldíszíthessük őt szebbnél-szebb díszekkel. Idén készítsünk saját díszeket, hogy a karácsonyfa a kezeink munkája által öltözhessen fel.

 

girland
(pexels.com)

1. Mini karácsonyfa 

Hozzávalók:  1 db színes magazin, festékszóró (festék, ecset), karácsonyi papírdíszek (színes papírból kivágott csillag, szív) ragasztópisztoly (vigyázz a használatánál). 
Elkészítése: A magazin lapjait kettesével behajtjuk középre, mintha csákót készülnénk készíteni, majd az alsó felüket hasonlóan felhajtjuk. Ezután a lapokat még mindig kettesével egészen középre hajtjuk, de nem lapítjuk le, hanem hagyjuk, hogy körben hurkot formáljanak. Így egy kúp formát kapunk, amelyet vagy festékszóróval vagy ecsettel lefestünk és ízlés szerint díszítünk.
 

2. Gömbdísz

Hozzávalók: 1 db WC-papír guriga, vonalzó, festék, folyékony ragasztó, csillámpor, ragasztópisztoly, ezüst vagy arany színű szalag.
Elkészítése: A kilapított gurigából egy centiméter vastag csíkokat vágunk. Az így kapott gyűrűket lefestjük, megvárjuk, amíg megszáradnak, majd a két élüket ragasztóba mártjuk, és alul-felül bevonjuk csillámporral. Újabb szárítás után összefűzzük a gyűrűket gömb alakban, és ahol érintkeznek, ott ragasztópisztollyal rögzítjük. Végül a tetején átfűzünk egy szép szalagot, amelyet összecsomózunk.
 

3. Karácsonyi virág

Hozzávalók: 2 db WC-papír guriga, 1 db hosszabb guriga (pl. konyhai papírtörlő gurigája), vonalzó, ragasztópisztoly, folyékony ragasztó, csillámpor, ezüst vagy arany színű szalag.
Elkészítése: A gurigákat egy centiméter széles gyűrűkre vágjuk. Öt gyűrűt virág alakban összerakunk, ragasztópisztollyal rögzítjük őket. Minden szirom közé két-két gurigát hajtunk. Az így kapott dísz éleit bevonjuk folyékony ragasztóval, majd csillámporba mártjuk. Végül a tetején átfűzzük a szalagot.
 

4. Karácsonyi csillag

Hozzávalók: 5 db egyforma vastagságú faág, elemes karácsonyfa-égő (opcionális), az égő drótjával megegyező színű festék vagy festékszóró, cellux, drót, természetes dísz/termés/szárított narancskarika.
Elkészítése: A faágakat bevonjuk a festékkel. Ha megszáradtak, rátekerjük az égősort úgy, hogy az ágak végeit az égő drótjával rögzítjük. Ötágú csillag alakot formálunk belőle, az ágakat a találkozási pontjaiknál dróttal és ragasztószalaggal rögzítjük. Egyik sarkát ízlés szerint tovább is díszíthetjük.
 

5. Hópihe 

Hozzávalók: kerámia kistányér, filctoll, pár csepp olaj, madzag, ragasztópisztoly, csillámpor.
Elkészítése: A kistányérra egy egyszerű hópihét rajzolunk, majd vékonyan megkenjük olajjal. A minta tetejére egy hurok alakban madzagdarabot erősítünk, a hópihe ágain végigmegyünk ragasztópisztollyal, végül vastagon beborítjuk csillámporral. Megvárjuk, míg megszárad, ezután óvatosan felemeljük a madzagot, és így kiemelkedik a gyönyörű hópehely alakú dísz.
 

6. Fenyőtoboz karácsonyfa

Hozzávalók: néhány nagyobb méretű szétnyílt fenyőtoboz (válasszunk olyanokat, amelyek jobban megállnak a talpukon), csillámpor, fehér színű ragasztó, néhány vattacsomó, fogselyem és tű, gyöngyök, egy kis csillag vagy szalag, amit a kis tobozunk tetejére teszünk.
Elkészítése: Ragasszunk néhány vattacsomót a tobozunk aljára. Ez úgy néz ki, rajta mint a hó, és még segít is abban, hogy ne boruljon fel. Tegyünk egy hangyányi ragasztót a tobozunk csúcsaira, majd szórjuk be csillámporral. Fűzzünk fel néhány gyöngyöt a fogselyemre. Az első gyöngyszemet rögzítsük a fogselyemhez, hogy könnyebben tudjuk felfűzni rá a többit. Ha a fűzéssel megvagyunk, az utolsó gyöngyszem után kössünk egy csomót a fogselyemre. Burkoljuk be a gyöngyfüzérünkkel a tobozt, majd ragasszuk is oda. Tegyünk egy kis csillagot vagy valami hasonló karácsonyfadíszt (például masnit) a kis karácsonyfánk tetejére.

 

Az otthonunkat is feldíszíthetjük szebbnél szebb dekorációkkal. Adunk pár ötletet, hogyan varázsolhatod a karácsony kuckójává otthonod.

Karácsonyi ajtódísz 

Hozzávalók: színes szalag, mézeskalács forma, ragasztópisztoly, húr.
Elkészítése: A mézeskalács formákat tisztítsd meg a portól, formálj belőlük egy koszorút, ragaszd őket össze ragasztópisztollyal (vigyázz, a forma fel fog forrósodni, használj kesztyűt). Válaszd ki, hogy a koszorú melyik oldala legyen a teteje, fűzd át rajta a húrt, majd kösd fel rá a szalagot. Kész is a modern ajtódísz.
 

Zero waste papírdíszek, girlandok

Hozzávalók: szalag, húr, madzag, újságpapír, ceruza, olló, ragasztó, kemény karton.
Elkészítése: Az újságpapírból vágj ki alakzatokat, karácsonyi formákat. A formákat ragaszd kemény kartonra, hogy tartsanak. Ragaszd őket a madzagra vagy fűzd fel a húrra, és már kész is a karácsonyi girland!

Jó alkotást és áldott ünnepeket!

 

Forrás: https://thveszprem.blog.hu/, https://lakberinfo.hu/, https://www.csaladinet.hu/