Csúnya karácsonyi pulcsi házilag

Profile picture for user kurcz.anna Kurcz Anna | 2020. december 11.
„Mi a frászt jelent az, hogy csúnya karácsonyi pulcsi, vagy ugly christmas sweater?” Tegye fel a kezét, akinek ez volt az első gondolata!

Bevallom, nekem is, amíg rá nem kerestem, mit is jelent ez pontosan. És ekkor belém nem hasított a felismerés, hogy ezt én is meg tudom csinálni házilag. Én, aki nem vagyok nagy rajongója a csili-villi, extra gyártású karácsonyi dekorációknak és ruháknak, kedvet kaptam. Kedvet kaptam, hogy végre nekem is legyen csúnya karácsonyi pulcsim, amit ráadásul én tervezek és készítek is el. Csak egy problémát láttam, mégpedig azt, hogy a rengeteg ötletem közül melyiket valósítsam meg.

 

ugly christmas sweater.jpg
(SZMCS)

Ízelítőként megosztom veletek, milyen kategóriákba soroltam a karácsonyi pulcsik kimeríthetetlen tárházát:

 1. 3D – magát a tárgyat használjuk fel (pl. plüss rénszarvas, gömbdísz, égők stb.) és rögzítjük a szvetterre.
 2. Változatos textúrák – a pulóver díszét, az elképzelt tárgyat a pulóver anyagától eltérő textúrából készítjük pl. a hóembert elkészíthetjük anyagból, vattából, régi zokniból, és így kerül fel a pulcsira.
 3. Akrillal festett – az egész mintát akril festékkel rajzoljuk meg a pulcsira.
 4. Társas – többen közreműködve egy nagy képnek készítjük el az egyes részeit, hogy egy közös összképet alkossunk, például karácsonyfa + ajándék + Betlehem vagy karácsonyfa + égők + szaloncukor + díszek.
 5. Egy témára összpontosító – egy konkrét tárgyat vázolunk fel az egész pulcsira, például egy rénszarvast, amelynek elkészítjük a szemeit, orrát, száját, agancsait.
 6. Interaktív – van valami kis felhasználható eleme is, például egy adventi naptár, nyomkodható szivacs orr, ki-be kapcsolható égősor.

 

Az elkészítés univerzális folyamata:

 • Keress egy használható pulcsit, amit nem sajnálsz átalakítani. A legjobb, ha egyszínű és kötött.
 • Nézz körül az interneten vagy a fenti listából kiindulva válaszd ki, milyen tematikájú pulcsit szeretnél.
 • Tervezd meg!
 • Szerezd be és készítsd elő hozzá a kellékeket!
 • Állítsd össze a pulóvert! Ez lesz a leginkább időigényes feladat, de hidd el, megéri. Ne aprózd el, a lényeg, hogy minél inkább egyedi és meghökkentő legyen. Egy ilyen pulcsiban te leszel a figyelem középpontjában!

 

Hasznos tippek az alkotási folyamathoz

Anyagok
Itt az idő, hogy újrahasznosítsd azokat a zoknikat, amelyeknek nem találod a párját, vagy a régi ingeket, pólókat, amelyeket már senki sem hord. Válassz bátran színes és mintás textileket, de ügyelj arra, hogy tartsd az összhatást, szóval tervezd meg előre a koncepciót. Na és persze, ne felejts el jóváhagyást kérni a szüleidtől, mielőtt nekikezdesz a ruháid újragondolásának!

Ragasztó
Ha varrás helyett a ragasztás mellett teszed le a voksodat, mindenképp textil- vagy műanyagragasztót használj, ami bírja a gyűrődést, és nem fogja feladni a harcot a mosógéppel sem.

Festék
Ha festeni készülsz, válassz textil- vagy akrilfestéket. Ezek, csakúgy mint a ragasztó, ki fogják bírni az idő próbáját, így még jövőre is rajtad díszeleghetnek majd. Mielőtt nekilátnál a festésnek, mindenképp készíts sablont, ugyanis a festékkel egy életre megpecsételed a pulcsid sorsát, bánj vele alázattal.

Elektronika és papír
Ha olyan pulóvert tervezel, amelynek mondjuk része egy elemes fényfüzér, akkor ezt mindenképp úgy oldd meg, hogy a füzér könnyedén leszerelhető legyen mosás előtt. Szikrázó lenne a sikere máskülönben. Gyakorlati okokból kifolyólag a papír használata sem a legszerencsésebb.

Merevítés
Miközben dolgozol, kartonpapírral merevítsd a pulcsit: tedd a belsejébe, így könnyebb lesz vele dolgozni, és elkerülöd azt a malőrt is, hogy véletlenül összevarrd a pulcsi elülső és hátulsó részét.

 

Az elkészült darabokat mindenképp örökítsétek meg és küldjétek el nekünk a cserkeszujsag@szmcs.sk címre, hadd gyönyörködjünk benne mi is. Az őrssel akár versenyt is szervezhettek, ki tud ja a legkreatívabb karácsonyi csúnya pulcsit elkészíteni. Mindent bele!