Cserkészkarácsonyok szerte a nagyvilágban

Sütő Zsuzsanna | 2022. december 25.
A cserkészet egyik legnagyobb alappillére a vallás, éppen ezért a legtöbb vallási ünnepet mindnyájan ünnepeljük. Természetesen ezek közül a karácsony biztosan az, amely minden egyes cserkészcsapat eseménynaptárában szerepel.

A cserkészet egyik legnagyobb alappillére a vallás, éppen ezért a legtöbb vallási ünnepet mindnyájan ünnepeljük. Természetesen ezek közül a karácsony biztosan az, amely minden egyes cserkészcsapat eseménynaptárában szerepel. Valamilyen módon mindenki együtt ünnepel, együtt készülődik a Messiás eljövetelére. Már idehaza, Szlovákiában is minden csapat karácsonya más stílusú, én most mégis messzebbre tekintettem, és kicsit körbejártam a távolabbi cserkésztestvéreink karácsonyi szokásait. Nézzük meg, cserkésztestvéreink beszámolói alapján, hogy élik meg ezt a varázslatos időszakot Amerika egyes részein, Kanadában, Argentínában vagy éppen Ausztráliában. 

Ottawa - Kanada

Nálunk hagyományosan névhúzás van a cserkészek közt, az ajándékokat vagy az utolsó decemberi cserkészfoglalkozáson, vagy a karácsonyi misén adják oda a gyerekek egymásnak. A karácsony előtti hétvégén pedig betlehemezést tartunk a Szent Erzsébet katolikus templomban, valamint a nagyobb cserkészek körbejárnak az idősebb magyarok között és kántálnak. Mindkettő nagyon sikeres szokott lenni, egész november-decemberben készülünk rá. Emellett a karácsonyi mise napján szoktuk megtartani az éves adománygyűjtő süteményvásárunkat, ahol a cserkészszülők által készített sütiket áruljuk a magyar és az angol mise után. A járvány alatt sajnos nem sikerült ezeket megtartani, de 2020-ban karácsony környékén kimentünk az egyik ottawai parkba, és feldíszítettünk ott egy fenyőfát közösen, aztán énekeltünk pár karácsonyi éneket, ami nagyon meghitt volt.

Dobai András

Buenos Aires - Argentína

_
(forrás: Gröber Bernardo)

Argentínában nem sok dolgot csinálunk karácsonykor, mert nálunk akkor a cserkészév már befejeződött. Kettő program van ilyenkor. Évek óta csináljuk a ZIK karácsonyt, ezt a Zrínyi Ifjúsági Körrel együtt, ami a magyar iskola nálunk. Együtt elmegyünk valamelyik szép helyre, többnyire egy parkba itt, Buenos Aires környékén, van ajándékosztás, előadunk egy betlehemes játékot és énekelünk pár karácsony dalt. 

A magyar háznál mindig van decemberben karácsonyi vásár, ahol minden magyar buenos aires-i intézmények van valamilyen standja és persze a cserkészek is ott vannak. Sőt, már eléggé kinőtte magát, és vannak argentín árusok is. Mi több fajta dolgot árulunk, de majdnem mindig valamilyen étel. Ezzel szerzünk pénzt a cserkésztáborokra. Idén pedig elhívjuk a mikulást is a karácsony vásárra, aki találkozik a gyerekekkel és ad nekik ajándékokat. Persze minden karácsonyi program nyári környezetben van, hiszen nálunk ilyenkor nincs tél. 

Gröber Bernardo

Cleveland - Amerikai Egyesült Államok

December első hétvégéjén ellátogat hozzánk a Mikulás és a krampusz, akik minden cserkészről mindent tudnak: tudják, mi az amiben nagyon ügyes, és mi az, amiben még javítania kell. A gyerekeket intelmekkel látják el, meg persze egy kis csokival és gyümölccsel. 

Az őrsök emellett készülnek a karácsonyi műsorra, amely minden évben a templomban van megtartva és agapéval zárjuk. Az utolsó nagy programunk pedig a lány cserkészcsapatban a kántálás, a fiú cserkészcsapatban pedig a betlehemezés. Ezt a lányok alap fekete népiruhában teszik szép kasmír kendőkkel, a fiúk pedig persze subában. A cserkészek meglátogatják a Clevelandban élő magyar családokat, illetve volt már, hogy öregotthonba, nők otthonába vagy a magyar nyelvű rádióba is ellátogattunk a műsorral. Olyan is van, hogy nem magyar helyre megyünk, ilyenkor a magyar dalok mellett néhány angol nyelvűt is énekelünk. A végén pedig találkozik a lány-és fiú csapat még egy utolsó közös karácsonyozásra. 

Pigniczky Enese

Sarasota, Venice - Florida

Floridában kicsit másképp ünnepeljük a karácsonyt. Bár nincsenek buja zöld tájak, és “hűvös”, 26 celsius fokos időjárást tapasztalunk, azért a karácsonyi hangulat ugyanolyan erős. A csapatban Mikulás-napot tartunk, amikor meglátogat minket a fehér szakállas, és mindenkinek hoz finomságot. Narancsot mindenki kap, ha jó volt, ha rossz, mert abból itt túl sok van. Régebben szoktunk karácsonyfát is díszíteni közösen, de most már csak a családjainknál. Bár Floridában nincs fenyőfa, északról hoznak nekünk. De ha nem, az se baj, akkor használunk pálmafát - egy kis égő kész is. A Mikulás-nap végén leporoljuk cipőinkről a tengerparti homokot, elindulunk házról házra, és hagyományos karácsonyi énekeket énekelünk a magyar cserkészek családjainak.

Hídvégi Miklós

New Brunswick - Amerikai Egyesül Államok

_
(forrás: Jálics Lea)

A new brunswicki idősebb leánycserkészek kántálni szoktak decemberben, az idősebb fiúcserkészek pedig betlehemezni szoktak.  Egy pár hétvégén keresztül elmegyünk különböző házakhoz, ahova meghívtak minket. 

Mikuláskor a Magyar Amerikai Atléta Klubban van a legnagyobb cserkészebéd az évben, ahol rántott csirkét szoktak szolgálni.  Az ebéd alatt a cserkészek a karácsonyi díszeket árulják, amit rajfoglalkozások alatt készítettünk a decemberi hónap folyamán.  Ebéd után, hogy ha szerencsések vagyunk, meg szokott látogatni a Mikulás, és hoz kis finomságokat. Mindegyik gyerekről szokott mondani a Mikulás egy kis beszámolót, majd őrsönként éneklünk egy-egy éneket.  

Végül pedig karácsony környékén a katolikus templomban szokott lenni egy vigília. Itt  a nagycserkészek és más résztvevők különböző magyar szervezetekből karácsonyi énekeket énekelnek több szólamban és több nyelven, a kiscserkészek pedig bemutatnak egy betlehemes játékot.  

Jálics Lea

Sydney - Ausztrália

Nehéz elképzelni, hogy nyáron legyen a Mikulás/karácsony, de mi így ünnepeljük, szóval itt nincs az az igazi karácsonyi hangulat, mint Európában. Nálunk a Mikulás napjához lévő legközelebbi szombaton van szokásos cserkészfoglalkozás, ezután pedig van családi program. Ez lehet például akadály verseny vagy rohampálya, vannak körjátékok szülőkkel és gyerekekkel, vagy csak nyugodt, laza program, ahol az emberek csak élvezik egymás társaságát. 

A délutáni program után van egy közös vacsora, majd elkezdjük a tábortüzet. Körülbelül a tábortűz első negyedénél megjelenik a Mikulás, és egy nagy zsákban hozza az ajándékokat. Őrsönként felállnak a gyerekek és kapnak egy kis ajándékcsomagot. Ez egy jó ideig eltart, ekkorra már a nap is kezd lemenni - ami későn van, hiszen ilyenkor itt ugye nyár van. Végül elköszönünk a télapótól, és megy tovább a tábortűz zárásig.

Harasta Dániel

Boston - Amerikai Egyesült Államok

_
(forrás: Fogarasi Kristóf )

December 6-a környékén szokás szerint megérkezik a Mikulás Bostonba. Először a cserkészvezetők egy bábszínházzal szórakoztatják a gyerekeket. Ezután szépen énekelni kell a Mikulásnak hogy belépjen a színpadra a nagy zsákjával, és a kisgyerekek családonként felmehetnek a Mikulás ölébe ülni és megbeszélni vele, hogy idén miket csináltak jól és miken kéne még javítani. Az elmúlt pár évben ezt egy csuklós kanalas teherautóval oldottuk meg, ami magasra emelte a Mikulást szánjával együtt, a távolságtartás miatt, de a gyerekek éppúgy élvezték! 

Advent alatt volt már, hogy körzeti jótét versenyt szerveztünk a csapatok közt, és amelyik csapat több jó cselekedetet tudott tenni, többet tudott segíteni, az nyert. Nagy hagyománya van már nálunk a hóemberépítő versenynek is az első nagy havazás után: minél viccesebb, annál jobb!

Karácsonykor közös műsort tartunk a szülőknek a magyar iskolánkkal, a Boskolával. Itt az éneklésnek, szavalásnak, jelmezes betlehemezésnek, és regölésnek van nagy hagyománya. Ezután egy díszes karácsonyi ebéd következik, ahol cserkészek szolgálnak és tombola jegyeket árulnak. Erre az ebédre az őrsök és családok készítenek süteményeket is. Nagy hagyománya van több éve a karácsonyi vásárnak is, ahol kürtös kalácsot, hentesárut, magyar csokikat, és kézműves árukat lehet vásárolni karácsonyra. Mindig jól sikerülnek az események, és boldogan, teli hassal, vidám lélekkel búcsúzunk egymástól az év végén! 

Fogarasi Kristóf

Bár a karácsony szellemét a világ minden táján más és más módon éljük át, abban azt hiszem megegyezhetünk, hogy a lényeg ugyanaz: legyünk együtt szeretetben, békességben, és ünnepeljük együtt Jézusunk születését. Áldott karácsonyt kívánok minden magyar cserkésznek a világban!