Tavaszi karbantartás

Bazár György | 2020. április 11.
Sokan ragadtunk otthonainkban az idei év tavaszán. Kint egyre melegebb van, és egyre inkább kedvünk lesz kimenni a természetbe, sétálni, túrázni, sportolni. Előkerülnek ezért a szekrényekből a túracipők, bakancsok, kabátok és minden felszerelésünk, ami ősz óta ott pihent.

brown-work-boots-167706.jpg
(freepik.com)

Mindannyian vigyázunk rá, hiszen a jó minőségű darabok bizony nem olcsók. Hogyan tudjuk viszont elérni, hogy amikor tavasszal előhúzzuk őket, akkor elég legyen csak pár perc, és máris használhatóak legyenek, valamint ne kelljen túl gyakran új és új felszerelést vásárolnunk?

A legfontosabb a rendszeres karbantartás. Nem elég tehát csak akkor csinálni, amikor éppen eszünkbe jut, és az sem mindegy, hogy mit hogyan teszünk. Nézzük sorban!

A cipők

A cipőknél általános szabályként elmondhatjuk, hogy ha hosszabb időre szeretnénk elrakni őket, akkor mindenképp tisztítsuk meg. Ha táborozunk, nyilván nem fogjuk minden este a bakancsunkat pucolgatni, de miután hazaértünk a táborból, mindenképp kell egy alapos tisztítás. Vegyük ki a cipőfűzőket, szárazon tisztítsuk le a cipőt, és langyos tiszta vízzel öblítsük le a vízhatlan darabokat. Ha már tiszta a cipőnk, alaposan szellőztessük és szárítsuk ki.

Tilos azonban a cipőket radiátoron, tűz közvetlen közelében vagy hasonló módon szárítani, mert a nagy hő hatására a cipő tönkremehet. Ez nem biztos, hogy kívülről látszani fog, de a belsejében lévő különböző rétegek károsodhatnak.

Miután tehát tiszta és száraz lett a lábbelink, jöhet az impregnálás. Eddig nem számított, milyen anyagból készült a cipőnk, ennél a lépésnél viszont már egyáltalán nem mindegy.

  • Textil – Az ilyen cipőkre csak impregnálóspray-t tudunk használni. A leírásnak megfelelően fújjuk a cipőre, és hagyjuk megszáradni.

  • Velúr és nubuk – Ez az erősen és az enyhén bolyhos felületű bőr. Az ilyen bőrre impregnálóspray-t vagy speciális impregnálófolyadékot lehet használni.

  • Sima bőr – A sima felületű (hasított) bőr cipőknél a legjobb választás az erre kifejlesztett wax. A tiszta, száraz cipőre a waxot egy anyag- vagy szivacsdarab segítségével vigyük fel és kenjük el, odafigyelve a hajlatokra és varratokra.

Ha elkészültünk a kezeléssel, és újra megszáradt a cipőnk, visszafűzhetjük a cipőfűzőt, és már készen is áll a következő használatra, vagy arra, hogy elrakjuk. A cipőt mindenképp száraz, szellős helyen tartsuk, úgy, hogy nem nehezedik rá semmi, lehetőleg a talpára állítva. Ha pedig hosszabb pihenés után húzzuk elő, akkor elég egy impregnálás, és indulhatunk a szabadba. A bőrcipőkről akkor se feledkezzünk meg, ha sokáig nem használjuk őket. Ilyenkor is rendszeresen, kb. 3 havonta kenjük be, mert a bőr hajlamos kiszáradni és megrepedezni.

man-wearing-black-hoodie-carries-black-and-gray-backpacker-732632.jpg
(freepik.com)

A ruházat

Alapvetően a funkcionális ruházat 2 fő típusát szoktuk használni. Az egyik kategória a termo alsóruházat, a másik a felsőruházat, a kabátok, nadrágok. Az ilyen felsők és nadrágok általában valamennyire vízálló vagy vízhatlan anyagból készülnek, ezért sem mindegy, hogyan mossuk, hogyan ápoljuk őket. Az első és legfontosabb szabály, hogy olvassuk el és tartsuk be a gyártó utasításait. Amit általánosan el lehet mondani, hogy az ilyen ruhákat speciális mosószerekkel szabad csak mosni. A szaküzletekben vagy a turistafelszereléssel foglalkozó webáruházakban ki tudjuk választani az éppen megfelelő szereket, hiszen más kell a termo alsóneműre és a vízhatlan kabátra. Ha nem a megfelelő szereket használjuk, akkor teljesen tönkretehetjük a drága funkcionális ruházatunkat.

A vízhatlan darabokat érdemes tavasszal az első használat előtt, minden mosás után és egy-egy nagyobb kirándulás, tábor előtt megfelelő impregnáló spray-vel lefújni.

A sátor

A sátraknál is hasonló szabályok érvényesek, mint a cipőknél és ruháknál. Nagyon fontos, hogy ha a sátrat az időjárás miatt nem sikerül a bontás előtt teljesen kiszárítani, akkor azt minél hamarabb pótoljuk. A legjobb, ha felállítjuk a sátrat, és úgy hagyjuk megszáradni. Ha ezt nem tudjuk megcsinálni, mert mondjuk a lakás szobájában nem fér el az őrsi sátrunk, akkor is terítsük szét a lehető legjobban, forgassuk át többször, hogy biztosan teljesen száraz legyen, amikor eltesszük. A sátrak felső anyagát is időről időre kezelni kell, ilyenkor az anyagnak megfelelő impregnálószert kell használni.

Használjuk ki a tavaszi jó időt, és szánjunk időt a felszerelésünkre, hogy ha eljön az idő és kimozdulhatunk, akkor minden készen álljon.