Csúcstechnológiák az outdoor felszerelésekben

Bazár György | 2019. május 2.
Szinte minden nap hallhatunk, olvashatunk arról, hogy mennyire gyorsan fejlődik a világ körülöttünk, hogy milyen új felfedezéseket tettek a tudósok, hogy milyen új funkcióval gazdagodnak okostelefonjaink, vagy hogy mi mindent tudnak már megtenni az autók vezetőik helyett.

Fejlődés van más téren is, például az outdoor felszerelések terén is. Ma már sokkal jobb minőségű, jobban terhelhető, nagyobb kényelmet nyújtó és tartósabb felszerelést tudunk beszerezni, mint évekkel ezelőtt. Ez leginkább az anyagok fejlődésének köszönhető, de találunk néhány igazán okos kütyüt is. 

12936_995_B_DETAIL__53189.1531066717.jpg
(pexels.com)

Outdoor felszerelés alatt olyan felszerelést értünk, ami kimondottan a természetben való mozgáshoz lett kifejlesztve turisták, természetjárók, vadászok, hegymászók számára. Az ilyen ruházat, felszerelés és eszközök sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a mindennapi darabok. 

Az egyik legismertebb technológia a membrán használata (pl. Gore-Tex). Egy olyan technológiáról van szó, amely tetőtől talpig megvéd bennünket a nedvességtől, hiszen cipőkben, nadrágokban és felső ruházatban is használják. A Gore-Tex membrán egy nagyon vékony teflon réteg, amely a ruházat bélése és külső rétege közé kerül. Ezen a hártyán négyzetcentiméterenként 1,4 milliárd pórus található, amelyek biztosítják az elvárt tulajdonságait.

Ezek a nyílások húszezerszer kisebbek, mint egy vízcsepp, viszont hatszázszor nagyobbak, mint egy vízgőzmolekula, így a ruházatunk vízhatlan lesz, mégis jól szellőzik majd, és elvezeti az izzadságot. 

A következő világszerte ismert technológia a lábbelik speciális gumitalpa, a legismertebbet talán a Vibram cég gyártja. Az alapító Vitali Bramanit 1937-ben szabadalmaztatta első speciálisan hegymászásra kifejlesztett talpát, amelynek fejlesztése során a Forma1-ből ismert Pirelli is közreműködött. A lényeg a cipő legalsó része, az, ami a talajjal érintkezik. A speciális összetételű gumi és a talpak mintázata biztosítják a megfelelő tapadást különböző felületeken, száraz és nedves, hideg és meleg időjárásban egyaránt. A különböző kategóriájú cipőkhöz különböző gumiösszetétel és mintázat jár, így minden cipő a céljának legjobban megfelelő talpat kaphatja.

Az utóbbi években egyre inkább terjednek a softshell anyagból készült funkciós ruhadarabok. A softshell és a hardshell anyagok között az a különbség, hogy míg a hardshell anyagokban a különböző funkciókat – mint a hőszigetelés, vízhatlanság, légáteresztés – különálló rétegek biztosítják, addig a softshell anyagok egy poliészter szálakból szőtt rétege biztosítja ezeket, ráadásul sokkal rugalmasabb és ellenállóbb. 

Egy nagyon hasznos technológia a Il. világháború idejében az USA-ban kifejlesztett Ripstop szövet. Az ilyen szövetekben 5-8 miliméterenként erősebb szálak vannak elhelyezve, amelyek azt a célt szolgálják, hogy megállítsák az esetleges repedéseket. Ez a szabad szemmel is látható, általában négyzetrácsos szerkezet jelentősen növeli az anyag szakítószilárdságát, és nem engedi, hogy a repedések tovább terjedjenek. 

És hogy ne csak az anyagokról beszéljünk, megemlítek egy igazán okos technológiát is. Ez a Reactive Lighting, amit leginkább fejlámpáknál használnak.

A fejlámpa beépített fényérzékelője a környezethez idomítja a kibocsátott fénysugár erejét és szélességét. Így mindig megfelelő megvilágítást kapunk, anélkül, hogy közben kapcsolgatni kellene a lámpánkat. 

lightingSPORT-technology-reactive-lighting3.jpg
(pexels.com)

Ráadásul a technológia meghosszabbítja az elem üzemidejét is. 

Ez csak néhány példa volt, de ma már nagyon sok új és jó felszerelés közül válogathatunk. Ha nem vagyunk biztosak, inkább kérdezzünk rá leginkább független szakértőknél,  akik nem csak a saját márkájuk termékét akarják majd eladni nekünk, hanem valódi tanácsot adnak, miből mit érdemes vásárolnunk. És ne feledjétek, egy jó felszerelés több év során alakul ki, egyrészt a személyes tapasztalat, másrészt a termékek ára miatt. Jusson eszetekbe szülinapkor, karácsonykor praktikus ajándékként az outdoor felszerelés, vagy célkitűzésként a zsebpénzetek beváltásakor.