Összefoglaló az eddig leírtakról

Profile picture for user kurcz.anna Kurcz Anna | 2020. november 11.
Elérkeztünk az őrsi szellem nagy elméleti összegzéséhez.

Pontokban felelevenítem nektek a fő tényezőket, amelyek nyomatékosan segítik az őrs működését:

 1. Példamutatás
 2. Szeretet
 3. Barátság
 4. Személyes ismeret
 5. Humor
 6. Egészség
 7. Hit
 8. Őszinteség, bizalom, kommunikáció, tisztelet
 9. Az ŐV önfejlesztése

pexels-photo-697243.jpeg
(pexels.com)

Meglátásom és tapasztalatom szerint ezek a fő faktorok, amelyekre ha odafigyelünk, nagyon szoros kapcsolat alakulhat ki az őrsi gyűlések során az őrsvezető és az őrstagok között. Ha pedig cserkészekhez híven összekötjük ezeket a pontokat a nevelési módszerünkkel és a módszertani segédeszközökkel is, teret adunk a szövetségünk által megfogalmazott célkitűzések elérésének. Lehetőségünk van az egészséges testi, lelki, szellemi fejlődésre, a cserkésztudás elsajátítására és gyakorlati alkalmazására, a vallásunk gyakorlására, hitünk elmélyítésére, miközben tisztességes polgárok válhatnak belőlünk.

 Természetesen meg lehetne még említeni nagyon sok minden mást is, ami segíti a  közösség működését. Én azonban kicsit még kitérnék magára az őrsvezetőre, hiszen ő a kulcsember, nélküle bizony nem lennének őrsi gyűlések. 

Nagy feladata és felelőssége van, de mi történik akkor, ha már nem tudja folytatni a munkáját? Miért történik ez? Hiszem és remélem, hogy a többség esetében nem a hanyatlás az okozója. 

Sok esetben az iskolaváltás, családalapítás, költözés lehet az ürügy. Ezt nem igazán tudjuk befolyásolni, csak „felkészülni“ rá. Ezért, mielőtt őrsöt vállalnánk, őszintén meg kellene kérdeznünk önmagunktól, hogy előreláthatóan meddig tudjuk vállalni az adott őrs vezetését. Meddig szeretnénk, mennyi ideig van rá kapacitásunk a többi kötelességünk mellett? Van valaki, akinek majd át tudnánk esetleg adni a vezetést? Ezeket a kérdéseket nem mindig tudjuk pontosan megválaszolni, de irányt adhatnak a tervezés során. A csapatparancsnoknak is segíthetnek, mert tudni fogja, mennyi ideig számolhat az adott ŐV-vel, elkerülve így az őrs megszűnését. Eltekintve a váratlan helyzetektől, ez a legkevesebb, amit megtehetünk a (hosszú távú) őrs működéséért. 

 

„A megkezdett munka nem fél siker, inkább fél kudarc.“

(Ismeretlen szerző)

„Amit a cél elérésével kapunk, közel sem olyan fontos, mint amivé válunk, amíg azt elérjük.“ (Zig Ziglar)

 

Felülvizsgálat:

 • Meddig számolhatnak veled a csapatodban, mint őrsvezető?
 • Mennyi időt szánsz az őrsödre? Sokallod? Többet kellene?
 • Számodra melyik tényező a legfontosabb, hogy jól működjön az őrsöd? 
 • Mi az, ami még fontos (a felsorolt pontokon kívül), hogy minél összetartóbbak legyetek az őrsön belül?
 • Látsz valamilyen hiányosságot, problémát az őrsödben? Keresed a megoldást?
 • Melyik tényezőre nem figyelsz oda/nem jelenik meg a saját őrsödben?
 • Melyik idézettel tudsz jobban azonosulni?

Válaszold meg a kérdéseket, esetleg vitasd meg őket egy vezetőségi megbeszélésen a többi őrsvezetővel és a csapatparancsnokkal. Jó, ha tudod, az őrsi munkában sem kell magányos farkasnak lenned. Ha nincs is segédőrsvezetőd, a csapatod mögötted áll és támogat, amiben csak tud. Azonban csak akkor tudnak segíteni, ha ismerik a nézőpontodat, tudják, mire számíthatnak. Segítsd őket ebben!