Figyelj! (írta Robert Baden-Powell)

Csémi Szilárd | 2018. április 25.
Egy további módja, hogy a fiúknak vonzó tevékenységeket találjunk ki, ha a cserkészvezető nem a fejét töri, hanem a fülét nyitja ki. Ha a háborúban a katonai felderítő éjnek évadján adatokat akar szerezni az ellenség mozdulatairól, elsősorban fülét használja.

Bi-Pi Figyelj
(Cserkészet fiúknak)

Hasonlóan, amikor a cserkészvezető sötétben tapogatódzik fiai hajlamát vagy természetét kutatva, jószerével csak fülelnie kell. A Boy Scouts of America (Amerikai Fiúcserkész Szövetség) lapja, a Scouting februári számában gyönyörűséges cikket olvashatunk a figyelés értékéről a cserkészvezető számára.

A cikk sokatmondó címe: „Amikor a portya megüti a lábujját”. A szerző egy fiaival portyázó cserkészvezetőt sürget (aki azon töri a fejét, mit is mondjon nekik a természet megfigyeléséről), hogy arra figyeljen, amiről a fiúk beszélnek, saját száját pedig fogja be.

Elképzelhető, hogy épp egy bokszmeccsről beszélgetnek, vagy a fák tanulmányozásától valami hasonlóan távoli dologról, de ha figyel rájuk, közelről pillanthat be valamennyi fiú jellemébe, és rájöhet, hogyan keltheti fel legjobban az érdeklődésüket.

Hasonlóképpen a becsületbíróság vitáin és a tábortűzi beszélgetéseknél is. Ha a hallgatást és figyelést fő foglalkozásoddá teszed, sokkal többet tudhatsz meg fiaidról, mint amennyit ők tudnának meg tőled, ha te beszélnél. Így tehát a szülők meglátogatásánál se annyira arra törekedj, hogy meggyőzd őket a cserkészet értékéről, mint inkább arra, hogy kiszedd belőlük, mi az elképzelésük fiuk neveléséről, és mit várnak a cserkészettől, vagy milyen kifogásuk van ellene.

Néhány hónappal ezelőtt felvetettem egy kis javaslatot ugyanebben a témában, mégpedig azt, hogy ha ötlet híján vagy, ne állítsd neki őket olyasminek, amiről csak te hiszed, hogy kedvük van hozzá, hanem füleléssel vagy kérdezősködéssel tudakold meg, mihez volna nekik leginkább kedvük, és aztán nézd meg, mire mehetsz vele – vagyis jó hatással lesz-e rájuk. Ugyanígy, amikor oktatsz, sokkal jobb, ha fiaiddal megvitatsz valami fontosat, vagy kérdéseket teszel föl nekik, mintha egyszerűen információkat szajkóznál nekik. Rengeteget nyerhetünk odafigyeléssel és megfigyeléssel.  A vicc szerint az új cserkésztevékenységek olyanok, mint amikor apu új játékot visz haza a gyerekeinek: ő az első, aki nekiáll játszani velük. Nos, úgy látszik, pont ez zajlik a cserkészetben is. 

Forrás: B.-P. HORIZONTJA, Szeged, 2008. Az írás eredetije a THE SCOUTER (1922. április) számában jelent meg.

Az angolszász cserkészetben a csapat becsületbírósága őrsvezetőkből állt. A csapat fegyelmi kérdéseivel és vezetői előléptetéssel foglalkozott.