Falusi nők világnapja

Viszlay Eszter | 2022. október 15.
Az első Falusi nők világnapját még 2008-ban tartották meg az ENSZ kezdeményezésével. Érdekesség, hogy Magyarországon már 2000-ben is ünnepelték a vidéken élő nőket.

Március 8-a, május első vasárnapja és október 15-e. Az első két dátumot elolvasva automatikusan beugranak olyan események, amelyekről már-már bűn lenne megfeledkezni. Az első két ünnep körüli hetekben akárhová is megyünk, a legtöbb virágüzletben és boltban óriási betűkkel hirdetik, hogy közeledik a Nemzetközi Nőnap vagy az Anyák napja. Minden bizonnyal sejthetitek, hogy ami a közös nevező ezekben a napokban az a nő, a nők iránt érzett szeretet és tisztelet. 

falusinők
(forrás: csakanoknekmagazin.hu)

Bizonyára ott van mindegyikünkben a kérdés, hogy vajon mit is takarhat október 15-e.  Miért nem hirdetik ezt a napot a szupermarketekben és a virágboltokban? Miért nincs körülötte felhajtás? Tulajdonképpen mi is ez? Október 15-e, a Falusi nők világnapja. A választ megkapva újabb kérdések merülhetnek fel bennetek. Miért? Mióta? Ki találta ezt ki? Tovább olvasva mindenre választ kaptok. 

Az első Falusi nők világnapját még 2008-ban tartották meg az ENSZ kezdeményezésével. Érdekesség, hogy Magyarországon már 2000-ben is ünnepelték a vidéken élő nőket. Az ENSZ felismerte a falusi nők nehéz helyzetét, ebbe beleértve a bennszülött, vidékfejlesztésben és mezőgazdaságban tevékenykedőkét is. 

falsinők2
(forrás: pexels.com)

Sokaknak a falusi nő kifejezést meghallva egy népviseletbe öltözött asszony képe ugrik be, aki mosolyogva és énekelve végzi a mindennapi feladatait a konyhában, a kertben, a ház és az állatok körül. Ez egy egészen idilli kép, ám a falusi környezetben élők, illetve az ő idős rokonaik és ismerőseik nagyon jól tudják, hogy ez nem éppen így van. Fáradtságos munkával érnek el olyan dolgokat, amik másoknak akár természetesek is lehetnek. Munkájuk sosem ér véget, napról napra elvégzik feladataikat, ha esik, ha fúj. Ezek a nők, asszonyok összetartják és ellátják a családokat. Mondhatják ezt édes tehernek is, ami biztos az az, hogy nem éppen pihentető ez az „életmód”.

Érdekességnek számíthat, hogy a vidéken élő nők a világ népességének a negyedét teszik ki. Termelő munkájukkal hozzájárulnak a szegénység és az éhínség csökkentéséhez. Tulajdonképpen evidens, de lehet nem is tudatosítottuk eddig azt, hogy egyes falusi nők megélhetése leginkább a természeti adottságoktól és erőforrásoktól függ, ami még inkább  „nehezíti’’ a helyzetüket. Tény, hogy a gazdaság minden ágazatában és a mezőgazdaságban a nők kedvezőtlenebb helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva.

falusinők
(forrás: pexels.com)

„A falusi nők a kulturális örökség őrzői, és hozzájárulnak a falvak fejlődéséhez.” Ezt mondta Zorana Mihajlovic, a szerb miniszterelnök-helyettes, valamint a Nemek Közötti Egyenlőség Koordinációs Testületének elnöke. Zorana rámutatott arra is, hogy az év minden napján minden nőt ünnepelni kell, mivel ők azok, akik elvégzik a láthatatlan munkákat, hogy a gazdaságok fennmaradjanak. 

Óriási köszönettel tartozunk minden nőnek (és férfinek is), akik soha véget nem érő munkájukkal hozzájárulnak a gazdasághoz. Tehát, ha van olyan ismerősöd, aki eszedbe jutott ezeket a sorokat olvasva köszönd meg neki mindazt, amit tesz.
Ünnepeljük meg a falusi és vidéken élő nőket!

 

Források:
F1, F2, F3