A repülőgép

Zsidek Viktor | 2020. szeptember 11.
Szia! Repülés közben azt vettem észre, hogy ti emberek nem tudtok olyan egyszerűen felszállni a levegőbe, mint mi, madarak. Te repültél már valaha a levegőben? Tudod, kiknek a találmánya volt az első működőképes repülőgép? Tarts velem!

Az első működőképes repülőgépet, a „Wright Flyert”, Wilbur és Orville Wright alkották meg 1903-ban.

A Wright fivérek Daytonban, Ohióban nőttek fel, ahol kerékpárjavítással, -tervezéssel és -gyártással foglalkozó céget alapítottak. Munkájukkal megkeresett pénzüket a repülés iránti érdeklődésükre költötték.

1903-ban építették meg a Wright Flyert, amelyet később Flyer 1-ként emlegettek. A gépet faragott légcsavar és egy, a bicikliműhelyben épített motor hajtotta. A motor sokkal jobb volt, mint a legtöbb akkoriban gyártott. Könnyű, mégis elég erős volt ahhoz, hogy repülőgépben használják. A motorban használt lánc mit gondolsz, honnan volt? gen a bicikliműhelyükből származott. 1903. december 17-én emelkedtek először a levegőbe, mindketten kétszer. Az első repülés során Orville 39 métert repült 12 másodperc alatt, ezt egy híres fényképen is megörökítették. A nap negyedik repülése volt az egyetlen, amelyet valójában irányítani is tudtak, Wilbur 279 métert repült 60 másodperc alatt.

A történelmi pillanatnak 5 szemtanúja volt, akik valószínűleg fel sem fogták, hogy mi történik a szemük láttára. Az egyik szemtanú barátja egy riporter volt, aki a Virginia Pilot című újságban számolt be az eseményről.

A Wright testvérek arra áldozták életüket, hogy további, tökéletesebb gépeket építsenek.

Készen állsz arra, hogy te is megalkosd a saját repülőgépedet? Itt a remek alkalom! Csak papírra lesz szükséged.

repülőgép
(SZMCS)