Hazatérés: Egy szabadságharcos története

Sütő Zsuzsanna | 2023. október 23.
Ajánló Pigniczky Réka filmjéhez

Azt gondoltam, a nyári amerikai élményeim több cikkben már nem fognak felmerülni, viszont most újra vissza kell térnem a gondolataimban egy kis időre az óceán túloldalára. Hiszen október 23-a van, és ott, a kinn élő magyarok között ez egy különösen fontos dátum.

A tavalyi nyár folyamán nagyon sok Amerikában élő magyar családdal találkoztam, és az első kérdésem mindig az volt: Mi a Ti történetetek, hogy kerültetek az Egyesült Államokba?

Az ott élő magyarság két fő részre osztódott ebben a témában: voltak, akik a második világháború után költöztek ki, és voltak az ‘56-osok.

hazatérés
(forrás: cdn10.bigcommerce.com)

Különleges történetek voltak ezek. Például, ekkor tanultam meg pontosan, mi is az a láger, hogy az emigráló magyarok sokszor éveket töltöttek osztrák és olasz lágerekben, mielőtt átjutottak volna Amerikába. A gyerekek ott jártak iskolába, a családok kénytelenek voltak átmeneti otthont kialakítani egy idegen helyen. Rengeteg rémtörténetnek is betudható élményt hallottam ezekről a helyekről. Több ezer magyar ember vált menekültté.

1956-ban mintegy 200 000 ember hagyta el Magyarországot. Köztük volt Pigniczky László, „Pige” is. A Hazatérés című film az ő, és mellette két lánya, Eszti és Réka történetéről is szól.

Pigniczky Eszti nevét többen ismerhetitek cserkész berkekben. Clevelandben él családjával, ő a KMCSSZ vezetőképző vezetőtisztje. Több alkalommal járt már nálunk, a tiszti képzés vezetői közé tartozik.

Pigniczky Réka szintén cserkész, valamint dokumentumfilm-készítő. Több filmben is feldolgozta már az 1956-os forradalom témáját, főként amerikai magyar szemmel.

plakát
(forrás: static.kritikustomeg.org)

A Hazatérés volt az első filmje ‘56-ról. Utána következett az Inkubátor, ami az ‘56-os emigrációról, és az ő történetükről szól. Arról, hogy a forradalom következményei elől menekülő magyarok miként éltek Amerikában, együtt, egy biztonságos, magyar inkubátorban. Ezután forgatták le a Megmaradni című alkotást, amelyben interjúkat hallhatunk, és archív felvételeket láthatunk arról a generációról, amelyik 1956-ban az Egyesült Államokba menekült, és új otthont alapított odaát. A Lövészek című film főszereplői cserkészek egy csoportja, az Amerikai Magyar Lővészmozgalom, egy amerikai-magyar emigrációs mozgalom tagjai, akik arra készültek, hogy ha kell, hazajönnek az USA-ból, és segítenek a következő forradalomban. Következő alkotása a témában a Memory Project 1956/2021 volt, ahol a Memory Project archívum válogatott történetei jelennek meg. Réka legújabb filmjét pedig éppen ma (október 23. 10:43) adja a Duna TV, ez pedig az 56/Z. Ebben a műben az alkotó MOME-s hallgatókkal dolgozik együtt, és arra keresi a választ, vajon mennyit tud a Z generáció 1956-ról.

Míg Esztiéknél laktam, láthattam Réka két filmjét: a Hazatérést és az Inkubátort is. Mind a kettő nagy hatással volt rám, és ekkor jöttem rá, milyen keveset is tudok ‘56-ról.

56
(forrás: 9500.hu)

A Hazatérés főhőse a lányok édesapja, Pigniczky László, aki 1957 februárjában indult el Magyarországról a déli határon keresztül. Jugoszlávián átkelve egy olasz lágerbe került, majd onnan keresztapja segítségével kijutott Amerikába. Kint találkozott a szintén akkoriban kimenekült jövendőbelijével, akivel családot alapítottak. Éltében sosem tért vissza Magyarországra. Nem mert.

A filmben a két lány elindul felkutatni, valójában mi is történt édesapjukkal a forradalom alatt. Sok történetet hallottak tőle ezekről az időkről: molotov koktélokról, harcokról és barikádokról; melyek olykor akadályverseny-keretek alapjaivá váltak, vagy tábortűz körül hallgatták őket. Édesapjuk többször mesélt az ‘56-os élményeiről lányainak, de ők sosem tudták meg, mi is volt a teljes igazság. Történetei valahol a legendák és anekdoták közt keringtek, nem lehetett tudni mi a valóság és mi a mese. Pige utolsó kérése az volt, hogy szülőföldjén temessék el őt. Így, mikor a lányok apjuk halála után visszautaztak Magyarországra, hogy elkezdjék a temetés előkészületeit, akkor jöttek rá, mily keveset is tudnak édesapjuk itteni életéről. Kutatni kezdtek. A közel kétéves keresés, család és történészek interjúvoltatása, levéltárakban töltött hosszú órák után egy olyan valóságos történet született, csavarokkal és izgalmakkal, amiről könnyen azt hiheted, csak kitalálták. A két testvér válaszok helyett újabb és újabb kérdéseket kapnak, sokkoló újdonságokat tárnak fel édesapjuk szerepéről az 1956-os forradalom idején. Réka csodálatosan felépítette a történet szerkezetét, a film lezárása, apjuk temetése és búcsúztatása pedig számomra különösen megható volt.

Vajon mi is történt édesapjukkal 1956-ban? Miért volt börtönben ezen év október 30-ig? Miért kellett elmenekülnie az otthonából? Ezekre keresi a választ Réka és Eszti a Hazatérés: Egy szabadságharcos története című dokumentumfilmben.      

A filmet megtalálod a következő linken

Réka további filmjeiről itt olvashatsz. 

 

Forrás: Pigniczky Réka; Forrás 2