Makramé - az újjáéledt szőttestechnika

Profile picture for user peter.dominika Péter Dominika | 2020. október 11.
A makramé technikája ma újra divatra kapott, csodás fali díszeket, kaspótartókat, kulcstartókat, de akár ruhadíszeket is készíthetünk belőle.

Ez a szőttes technika bár a történészek szerint az arab világból származik, idehaza is népszerű tevékenységnek számított.

MACRAME-KNOTS-2.jpg
(pexels.com)

Az arab nyelvről fordítva a makramé hímzett fátylat jelent, ugyanis a kezdetekben a hímzett szőttesek végén kilógó fonaldarabok megcsomózására használták, például törölközőknél, szőnyegeknél, fátylaknál. Európában a 14-15. században terjedt el, már önálló technikaként. Kezdetben az oltárdíszek szépítésére használták. Elterjedését a tengerészek nagyban segítették, hiszen a hosszú utakon a matrózok előszeretettel kötöttek különféle csomókat a kötelekre, majd ezekből mintákat formázva dísztárgyakat készítettek, amelyeket kikötés után a helyi piacokon eladtak.

A makramé alapcsomót mi cserkészek nagyon jól ismerjük: sváb hurkot kötünk egy fix tárgyra, amire a makraménkat erősíteni szeretnénk. Ha karkötőt készítünk, ez lehet egy kapocs, ha fali díszt, akkor mondjuk egy tartós uszadékfa vagy mogyoróág. Általános szabály, hogy a svábhurokkal már felezett fonálnak legalább négyszer kell akkorának lenni, mint a remekművünk tervezett hossza, ugyanis a csomózás során ennyit veszít a fonal a hosszából.

A leggyakrabban használt csomók a laposcsomó, a spirálcsomó és a sorcsomó, amit csomózhattok jobbról és balról is. A három csomófajtáról egy videót is megnézhetsz.

 

Ha megnézted a videót, és már tudod, hogyan kell a spirálcsomót bűvölni, munkára fel, készítsünk vele karácsonyfadíszeket, amelyekkel akár a barátaidat is meglepheted a közelgő ünnep alkalmával.

Hozzávalók:

  • 2 darab 120 cm-es vastagabb fonal
  • apró fakarika, vagy faragott botok
  • olló
  • szalag, amivel a kötőjét készíted

Útmutató:

Vágj 2 darab 120 centiméteres fonalat, felezd meg őket, és a felénél svábhurokkal erősíts rá a fakarikára vagy faragott botra, úgy, hogy 4 szál fonal lógjon róluk. Spirálcsomóval haladj lefelé, amíg nem kapsz 15 centiméteres hosszúságú díszeket. Az utolsó csomót megkötve ollóval vágd a lelógó fonalakat egyenesre, majd egy régi fogkefével vagy apró kefével fésüld ki a fonal végét, hogy szép rojtokat kapj. A szalagot akaszd a fakorongokba. Táádáá, készen is vagy!

 

Ha úgy érzed, a karácsonyfadísznél valami könnyebb a neked való, a virágcseréptartó lesz a neked való kezdő makramé feladat.

Hozzávalók:

  • 4 darab 200 cm-es fonal
  • olló
  • virágcserép vagy befőttesüveg, esetleg elemes égősor

Elkészítés:

macrame
(pixabay.com)

Vágj 4 darab 200 cm hosszú fonalat, majd hajtsd mindegyik félbe. A csúcsokat fogd egybe, és a csúcstól úgy 10 cm-re köss rájuk egy nagy csomót. Ez lesz a tartó felső, lógató része, amit már fel is akaszthatsz valahova, így könnyebb lesz a többi lépést teljesítened. Válaszd szét a fonalakat kettesével, és a csomótól számítva 20 cm-re a páros fonalakra köss egy-egy csomót. Négy csomózott fonalpárt kell így kapnod.
A párokat válasszd szét, és a mellettük lévő páros legközelebb eső fonalával köss ismét 4 csomót. Ezt ismételd meg még egyszer, majd az egészet zárd le egy nagy csomóval, mint a legelején. Illeszd bele a cserepet vagy befőttesüveget. Már csak helyet kell találnod a legújabb alkotásodnak!

 

Ha kedvet kaptál a makramézáshoz és további inspirációkra vágysz, nézd meg ezt az oldalt: https://decorhint.com/macrame-projects-beginner/, vagy kövesd Instagramon Makrafun profilját.

 

Forrás: placeofmytaste.com, wikipedia, decorhint.com