Legyél te is tudatos vásárló!

György Emese | 2020. február 4.
Kit nevezünk tudatos vásárlónak? Eredetileg azt, aki nem hagyja, hogy átverjék. Aki tisztában van a fogyasztói jogaival, és él is azokkal. Aki tájékozott az árakról, a termékek minőségéről, és aki a legjobb ajánlatot választja ki.

Mára már egy kicsit többet jelent a tudatos vásárló fogalma. Fontos az, hogy a környezetet figyelembe véve is tudatosak legyünk, ami az jelenti, hogy tekintettel vagyunk az emberekre, állatokra, de legfőképp a Földre. Tehát, egy tudatos vásárló olyan fogyasztói döntéseket hoz, amelyekkel a világ is jól jár.

textile-eco-friendly-reusable-shopping-bag-with-lettering-zero-waste_73378-653.jpg
(freepik.com)

 
A tudatos vásárlás 8 pontja:

 1. A pénzeddel szavazol.
  A vásárlás a te döntésed. Eldöntheted, hogy támogatod a környezetszennyezést és a felesleges dolgok gyártását, vagy nem. Csak arra költs, amire valóban szükséged van, ne vásárolj felesleges kacatokat!
 2. Cetli
  Ne indulj el úgy a boltba, hogy nem írtad fel azt, amit venni akarsz. A boltok úgy vannak kialakítva, hogy nagyon könnyen elcsábuljunk az olyan dolgok iránt is, amire semmi szükségünk. Ezért készíts listát, amelyhez tartani tudod magad a vásárlás során.
 3. Figyeld a műanyagot!
  Ne térj haza több műanyaggal, mint amennyivel elmentél. Vigyél magaddal szatyrokat, és keresd a papírba csomagolt árut. Ha zacskóba pakolsz valamit, azt is vidd otthonról, használd újra többször, amíg csak tudod, hogy kíméljük a Földet az egyszer használatos cikkektől.
 4. Olvasd el a címkét!
  Mindent alaposan nézz át! Vannak olyan dolgok, amelyekben felesleges vegyszerek vannak. Ne terheld a tested káros anyagokkal! ézd meg a termékek származási országát is, és részesítsd előnyben azt, amit itthon termeltek, készítettek.
 5. Kozmetikum, amely nem bánt
  Próbálj olyan szépségápolási szereket venni, amelyeket nem teszteltek állatokon. Kozmetikai szereink jelentős részét amúgy otthon is el lehet készíteni, szódabikarbónából, ecetből, kókuszolajból csodák varázsolhatók. Bátran nézz utánuk!
 6. Tartós
  Kerüld ez egyszer használatos dolgokat. Mindig próbálj újrahasznosítani.
 7. Ültess!
  Ha van lehetőséged, akkor próbálj mindent magad megtermelni. Ha ez az opció nem lehetséges, akkor vásárolj piacon, hazai terméket.
 8. Keress alternatívákat!

set-four-eco-labels-100-organic-badge-100-natural-emblem-eco-friendly-sign-vector_172933-44.jpg
(freepik.com)

Ha elfelejtettél vászontáskát vinni, akkor nézz körül a boltban, biztos van gyümölcsös vagy zöldséges kartonláda, amelybe belepakolhatsz, és még haza is viheted.

 

Inspirálódj!

Lesd meg ezeket az Instagram oldalakat, amelyekből ötleteket tudsz meríteni:
@zerowastemagyarorszag
@zeroherohungary
@tudatos.vasarlok

 
Kövesd őket YouTube-on:

Vászonzsákos lány
Zsebibogyó