Alakítsunk ki egy zöld kuckót

Schvikker Flóra | 2020. április 11.
Sok ember jobban birkózik meg a stresszel, ha a természetben tölt egy kis időt, és virágok, zöld lombok veszik körül. Ha szeretnétek a jó időben egy kicsit pihenni, gondolkozni, de az udvarotokon vagy a szobátokban nincs erre megfelelő hely, alakítsatok ki velünk egy zöld oázist!

Amire szükséged lesz: magok, botok, háló, zsineg, türelem

babsator.jpg
(freepik.com)

1. Rajzoljunk egy kört a földbe, vagy helyezzünk el virágcserepeket körkörösen a kuckó határainak megjelöléséhez. Ha egy verandán vagy kertben dolgozunk, akkora kuckót építsünk, amelyben akár ketten is kényelmesen elférnek. A lakásban a növények lassabban fognak nőni mint a szabadban, ezért itt kisebb kuckót alakítsunk ki. Olyan helyet válasszunk, ahol sok a napfény és kényelmesen elfér a babsátor.

2. Szúrjunk le botokat a földbe vagy a cserepekbe, nagyjából 20-30 centiméter távolságra egymástól. Könnyű, erős botokat használjunk, például bambuszt, mogyorót, esetleg műanyag csöveket.

3. Hajlítsuk befelé a botokat, a tetején rögzítsük őket egymáshoz, hogy gúlát formázzanak. Kötözzünk rájuk vízszintesen zsineget. Igény szerint futtassuk körbe hálóval a kuckót, vagy kötözzük körbe zsineggel fentről egészen az aljáig, hogy a növények felkúszhassanak.

4. Vessünk el kúszónövénymagokat (például babot) az egyes botok körül a földbe. Öntözzük meg alaposan.

5. Folyamatosan rögzítsük a növényeket a botokra, ahogy növekednek. Gyakran öntözzük meg őket, és figyeljünk oda, hogy megfelelően nőjenek és jól érezzék magukat. Nagyjából egy hónap alatt zöldül majd be az oázisunk.

6. Másszunk be a kuckóba és lazítsunk.

 

Forrás: Növénynevelés közösen, IKEA, eletszepitok.hu