5+1 regös projektötletek őrsire

Profile picture for user peter.dominika Péter Dominika | 2020. október 11.
Azzal, hogy ismerjük és ápoljuk a hagyományainkat, nemcsak a kultúránkat, de saját magunkat is gazdagítjuk, a világnak egy új szeletét ismerjük meg. Válasszatok a projektötletek közül, hogy az őrssel közösen gazdagodjatok!

1. Vissza a fonóba!

Az emberek az internet, sőt még a TV megjelenése előtt is tudtak egymásról (na meg mindenkiről, akiről valamit érdemes volt tudni), ugyanis rendszeresen összejártak. Az asszonyok a fonóban találkoztak, ahol megoszthatták egymással ügyes-bajos dolgaikat. A közösen végzett tevékenységek remek hangulatban teltek, miközben serényen dolgoztak az ujjak, szőttek, fontak, kopasztottak, csuhéztak, nemezeltek. 

Nektek is részetek lehet ilyen élményben! Szánjatok egy őrsi gyűlést arra, hogy csak kézügyességgel foglalkoztok. Mindenki végezheti a számára legkedvesebbet: varrhat, hímezhet, gyöngyöt fűzhet, faraghat, horgolhat, köthet, makramézhat. Az utóbbihoz még segítséget is adunk néhány lappal hátrébb, hogyan érdemes elkezdeni. 

csuhéangyal.jpg
(pixabay.com)

A lényeg, hogy engedjétek, hogy a monoton, de kreatív munka mellett egy jót beszélgessetek, ezzel is szorosabbra fűzve az őrsi barátságokat. Ha igazán át akartok szellemülni, kapjatok magatokra valamilyen népviseleti ruhadarabot: szoknyát, mellényt, lajbit, pártát, csizmát, fonjatok szalagot a hajatokba, vagy csapjátok fel a kalapot, és uccu neki!

 

2. Disznótort a csapatnak!

Ha ismertek valakit, aki házilag disznótort szokott tartani, kérjétek meg, hogy hadd csatlakozhassatok az őrssel. Segítsetek a kisebb munkálatokban: tüzeljetek a katlan alatt, keverjétek a zsírt, segítsetek a mosogatásban, pirítsátok a hagymát, tisztítsátok a belsőségeket. Persze mindent csak a gazda utasításai szerint! 

Figyeljétek meg, milyen elemei vannak a disznótornak, milyen szakértelemmel dolgoznak a hozzáértők. A munka után pedig üljetek össze az őrssel és vessétek papírra, mit tanultatok: milyen lépések követték egymást, ki mikor mit csinált, milyen feladatok vannak, stb. Rajzoljatok belőle egy plakátot, és akasszátok ki a cserkészotthon falára, az emlékek közé.

 

3. Kukoricababákból bábkészletet

A kukoricababákkal kedveskedhettek a kisebbeknek, készíthettek belőle bábkészletet, vagy akár ajándékba is adhatjátok a titkos barátotoknak a cserkészkarácsony során. Nem lesz másra szükségetek, mint nagyon sok kukoricacsuhéra, ami nem más, mint a sárga kukoricát bevonó levélzet. 

Az őrsi projekt részeként akár már a kukoricatörésben is részt vehettek. Amikor a hántásra kerül a sor, vagyis a kukorica megtisztítására, a leszedett leveleket, azaz a csuhét tegyétek el, abból lesznek a babák. Ha már keményebbek a levelek, áztassátok őket langyos vízbe, mielőtt munkának álltok. Szerezzetek be vattát, anyagdarabokat, cérnákat, madzagot, ollót és filceket.

A babát felülről kezdjétek csinálni: fogjatok össze több levelet, és hajtsátok őket félbe. A csúcsán tekerjetek kicsit, ez lesz a feje. Kössétek el madzaggal vagy raffiával, hogy fej formája maradjon. A fennmaradó levelekből fonjatok két kezet. A baba törzsét kitömhetitek vattával vagy még több levéllel is. A lábakat toldjátok még meg levéllel. Az anyagdarabokból pedig készítsetek ruhát a babáknak. A kukorica cirokjából, vagyis a barna hajából pedig lehet a babák frizurája. Rajzoljatok nekik arcot, és készen is vannak a remekművek! 

Ha bábkészlet mellett teszitek le a voksotokat, először döntsétek el, milyen szereplőket készítetek, pl. királyfit, királylányt, boszorkányt, tündéreket stb. Kiválaszthattok egy konkrét mesét is és annak szereplőit személyesíthetitek meg. 

Ha videós segítségre lenne szükségetek a babák elkészítéséhez, nézd meg ezt a videót.

 

4. Tájházi túra

Járjatok utána, van-e a községetekben tájház vagy néprajzi múzeum, és látogassátok meg azt. Ha már ismeritek, érdeklődjetek a szomszédos községekben, a tájházak és a bennük fellelhető csodák falvanként, városonként változnak. A látogatásra kérjetek tárlatvezetést, hogy első kézből értesülhessetek arról, mi mire szolgált egykoron. Ha van rá lehetőségetek, szervezzetek be pár idős embert a tájházi túrára, akár a helyi nyugdíjasklubból, vagy a nagyszülők közül. Így társaságot tudtok nyújtani valakinek, nem beszélve arról, hogy milyen örömöt okoztok ezáltal annak, aki elmesélheti az életének egy szeletét a fiataloknak. Legyetek tisztelettudók és kíváncsiak, kérdezzetek sokat. Vegyétek számba, mennyi olyan eszközt láttok, amit már nem ismertek fel, és gondoljátok végig, vajon 20-50-100 év múlva miket állítunk majd ki a tájházakba. Szerintetek mik lesznek azok a tárgyak, amelyeknek a használatát majd el kell magyaráznotok az unokáitoknak?

 

5. Néprajzi naptár készítése

Végezzetek egy kis kutatómunkát! Járjatok utána, hogy egy év során mennyi népszokás váltja egymást. Készítsétek el 2021 naptárát, amelybe beleírjátok az összes népszokást, hagyományt, népi jóslást, amit felleltek. A nevük mellett tüntessétek fel azt is, mit kell az adott napon csinálni, mire lehet számítani. Például november 25-én ünnepeljük a Katalinokat. A népi jóslás szerint ha Katalin locsog, karácsony kopog. Azaz, ha Katalin napján fagyos az idő, karácsonykor meleg lesz, és fordítva.

A hónapokat díszítsétek népi motívumokkal: rajzoljatok, fessetek, készítsetek mozaikot, hímezzetek. Legyetek igényesek, hogy öröm legyen 2021-ben a naptárat csodálni és várni minden hónap elejét, hogy lapozhassatok benne egyet.

 

+1 Szervezzetek táncházat

Lepjetek meg egy őrsöt, hívjátok meg őket egy általatok szervezett táncházba. Kérjetek segítséget a környékbeli néptáncos csoporttól. Ha erre nincs lehetőségetek, a YouTube-on nagyon sok videót találhattok, amelyekből alap táncmozdulatokat tanulhattok. Ha teljesen az alapoktól kezdenétek, itt egy videó, ami segít a ritmus és az alapvető lépések megértésében és begyakorlásában. Ez egy sorozat első része, úgyhogy akár az egészet is végigcsinálhatjátok.

 

 

Milyen ötletek jutnak még eszetekbe, amelyek által megőrizhetjük és újraélhetjük a népi hagyományainkat? A tippeket gyűjtsétek össze egy nagy plakátra, hogy meghozza a többi őrs kedvét is a regölésre!