Tanyahely tippek: Debrődi zarándokszálló

Izsák Lívia | 2020. október 15.
Legyen szó kiscserkész-, cserkész- vagy csapattanyázásról, sokszor gondban vagyunk, hova menjünk, hol keressünk megfelelő helyszínt ennek a pár napos rendezvénynek. Ebben a rovatban ajánlót olvashattok olyan tanyahelyekről, amelyeket már kipróbáltunk és be is váltak.

Elhelyezkedés: Debrőd a Kassai kerületben, Kassától 27 km-re, Szepsitől alig 8 km-re, a Bódva folyó jobb partján fekszik. A kb. 400 lelket számláló falu határában található a Szent László-tisztás és -forrás. A monda szerint a menekülő kun hadakat a Tiszán átkelve Abaúj megye erdőségeibe is követték a magyarok. Jászó-Debrőd határában Szent László fohászára a lova patkójának nyomán víz buggyant ki, bőséges forrás fakadt, amely ellátta a szomjazó katonákat látta el. A helyhez több csoda is fűződik a 20. századból, így vált búcsújáró hellyé, és ennek apropóján épült alig 2 éve a községi hivatal közvetlen szomszédságában a zarándokszálló is. 

Elrendezés: Az emeletes épület főbejáratán belépve egy kanapéval ellátott folyosón találjuk magunkat. Az egyik felén innét nyílik egy közösségi terem (ebédlő), amelyben multifunkcionális berendezés is található, és nyitott a konyha felé. A folyosó másik oldaláról nyílik egy kisebb terem, amelyen továbbhaladva egy kis konyhába, a férfi és női mosdókba, és egy még nagyobb, 60 főt is befogadni képes közösségi terembe jutunk, amelyben szintén található multifunkcionális berendezés. Ezekhez tartozik elölről egy másik bejárat is. 

A folyosó hátsó részéből két ajtó nyílik a hátsó udvarra, valamint lépcsők vezetnek az emeletre. Az emeleti folyosó L alakú, sarkában egy kis pihenő részleggel (asztal, székek, fotelek), 4 négyágyas, 2 háromágyas és 2 egyágyas szobával, amelyek mindegyikéhez külön fürdőszoba tartozik. 

Kapacitás:  A szobákban összesen 24 fő fér el ágyakon, igény esetén 5-6 pótágyat még be lehet tenni. 

Udvar: Az épület körül az udvar egyelőre nyitott. Előtte egy kisebb füves rész található, mögötte viszont tágas, főleg szélességében terjedelmes udvar terül el, fákkal, hintákkal, futkározásra alkalmas nagyobb füves területtel. Az épülethez tartozik egy összerakható színpad is, hang- és fénytechnikával ellátva. Tábortűzhely egyelőre nincs kialakítva, viszont a nem messze lévő focipálya sarkában lehetőség van tüzet rakni. 

Környék: A falu határában megtekinthető a már említett Szent László-tisztás, -forrás és -növénytemplom, valamint Szent János-forrás és -kápolna, amelyek akár a kiterjedt debrődi erdőségeken át vezető portya állomásai is lehetnek. A környék két cseppkőbarlanggal büszkélkedik: az egyik a Jászói-barlang, a másik a Somodi-barlang. 

Étkezés: A zarándokszállóban két konyha is van, a nagyobbik kb. 20 fő ellátására alkalmas,; tűzhellyel, forralóval, mikrohullámú sütővel, hűtőszekrénnyel, fagyasztóval, kiegészítendő edény- és eszközfelszereléssel. A másik konyha inkább csak tízórai és uzsonna készítésre szolgáló kisebb helyiség. A szomszédságban lévő községi hivatalban azonban 200 fő étkeztetésére berendezett konyha is található. Ebéd menüt igény esetén Szepsiből is lehet rendelni.  

Költségek: Megegyezés alapján.

Cím: Debrődi Zarándokszálló, Debrőd (Debraď) 147, 045 01

Kapcsolat: +421 902 529 330 Gergely Papp Adrianna, polgármester asszony