Szerelmünk lapjai: Tamara és Petyko

Kocur Márta | 2020. március 2.
Két aktív, életvidám, környezettudatos és inspiráló fiatal, Gál Peti és felesége, Tamara. Nyékvárkonyban élnek; Tamara a csapat segédtisztje, a Segédőrsvezető-képző Tábor parancsnoka és csapatmentor. Peti pedig felesége bástyája, évekig a Segítő Tábort erősítette, mindemellett elektrotechnikusként dolgozik. Tele vannak tervekkel, lendülettel, a cserkészet életük szerves részét képezi.

Mikor szippantott be benneteket a cserkészet?

T: Nyolc éves koromban. A szomszéd lány éppen a nyári cserkésztábor után pakolászta a hátizsákját, én leszólítottam, ő pedig élménybeszámolót tartott nekem. Hatásos volt, mert szeptembertől már el is kezdtem őrsi gyűlésekre járni. 

P: Kilenc évesen tettem fogadalmat a nyitragesztei csapatnál, amely akkor virágzott. A jó társaság és a barátok hatására kezdtem el cserkészkedni. Mindig is közelt állt hozzám a természet, a barkácsolás, a tűzrakás.

Tamara és Peti 1
(Gál-Várady Tamara)

Milyen körülmények között találkoztatok először?

T: A sok tábor és szövetségi rendezvényeknek köszönhetően már ismertük a másikat, de egymáshoz közelebb egy véletlen folytán kerültünk. 2016-ban gólyaként részt vettem a Gímesi Művelődési Táborban, és Peti valahogy odakeveredett, hallotta, hogy vannak ott cserkészek is.

P: Legkorábbi emlékem Tamaráról a SETÁ-ból van, amikor ő SŐV-ben vett részt jelöltként. Tamara akkor sok mindent nem ehetett ételérzékenység miatt, és éppen szemtanúja voltam annak, ahogyan Anditól pástétomot kapott vacsorára, mert a főzött vacsorát nem ehette. 

 

Hogyan lett ebből szerelem?

T: A gólyatábor után Nyitrán kezdtem meg egyetemi tanulmányaimat, és Peti vállalta az idegenvezető szerepét. :) Egyre több időt töltöttünk együtt, és október 17-én úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk közösen. Jól sült el. :D

P: Nyitrageszte 12 km-re van Nyitrától, és szerencsére Tamara egész héten ott lakott egy kollégiumban, így szinte minden nap volt lehetőségünk találkozni.

 

A saját cserkészközösségetek hogyan fogadta a hírt, hogy egy párt alkottok?

T: Peti gyorsan megtalálta mindenkivel a közös hangot, és beszippantottuk őt a csapat életébe. 

P: Nálunk ekkor már nem működött aktívan a csapat, csupán egy őrs volt, de a baráti társaságom nagy része egykor cserkész volt. Bár nem ismerték Tamarát, a közös kirándulásoknak köszönhetően gyorsan befogadták őt.

 

Mindketten aktív cserkészek vagytok ma is. Sikerült ezt a kapcsolatotokban kamatoztatni?

T: Peti ekkor már nem volt aktív őrsvezető Gesztén. Szerintem az, hogy eljárt a mi csapatrendezvényeinkre, kicsit visszarántotta őt a mindennapi cserkészetbe. Sok rendezvényre együtt mentünk, és az én hatásomra csatlakozott a 2017-es Nagytábor szervezőcsapatába is.

 

Tamara, Te bő két éve csapatmentor vagy, ami sok utazással és munkával jàr. Sikerül egyensúlyt teremteni a cserkészet és a magánélet között?

T: Én személy szerint nehezen találom az egyensúlyt így, hogy a fizetős és az önkéntes munkám is a cserkészet, bár sokat dolgozom rajta. Szerencsére Peti nagyon türelmes volt ezen a téren, és együtt sikerült megteremtenünk a munka-cserkészet-magánélet közötti határokat. 

Peti és Tamara
(Gál-Várady Tamara)

P: Úgy gondolom, hogy mindig igyekeztem Tamarát ebben támogatni. Előfordult, hogy együtt utaztam el vele, ha hosszabb útra indult, vagy ha egész hétvégén dolgoznia kellett. Így ott voltam például a bősi MentŐV-n is, a Scoutland-en, a Gubacs Fesztiválon is.

 

A SÖV eddigi történelme során a második női táborparancsnok vagy. Milyen érzésekkel vágtál neki ennek az alapjaiban kemény, férfias tábornak? 

T: Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy Horváth Dani engem nézett ki utódjának, de őszintén szólva, csak később tudatosult bennem, hogy ez mivel is jár. Amikor jelöltként részt vettem a táborban, már akkor is imádtam ezt a közeget, és reméltem, hogy ezt majd női parancsnokként is meg fogom tudni teremteni. Az első táborban, amelyben parancsnokként voltam jelen, rengeteget tanultam a törzsemtől, a jelöltektől, és magamról is. Úgy érzem folytatni tudtam a hagyományt, és a jelöltek egy kihívásokkal teli tábort élhettek át tavaly. Idén lesz a 25. képzés, amely az előző évekhez képest kicsit rendhagyóbb lesz, ugyanis felül szeretnénk bírálni az egész képzési folyamatot. Sok kérdéssel, nyitottsággal és új ötlettel vágtam bele a parancsnoki pályafutásomba, amelynek remélem, sok pozitív hozadéka lesz.

 

Peti mindvégig támogatott ebben?

T: Igen, mindig meghallgatott és az előkészületekben is sokat segített nekem (szerkesztett, nyomtatott, barkácsolt), valamint az előtáborba is eljött engem is, és a törzset is támogatni. 

 

Peti, a nyitragesztei 63. számú Kodály Zoltán cserkészcsapat két éve fel lett függesztve. Azóta a nyékvárkonyi cserkészcsapatot erősíted?

P: Miután csapatunk első generációja tanulmányi és egyéb okokból kiesett a cserkészetből, nagyon lecsökkent a létszámunk, és sajnos ezen máig sem tudtunk változtatni. A gesztei csapatban őrsöt vezettem, jelenleg a nyékvárkonyi csapat tagja vagyok, és a vezetői törzsben tevékenykedem. Főleg a logisztikai szervezés áll hozzám közel, ez abból is adódhat, hogy több évig részt vettem a SETÁ-ban.

Tamara és Peti
(Gál-Várady Tamara)

Tavaly ősszel házasodtatok össze, az esküvőtökön is megjelent a cserkészvonal?

T: Sok egykori és jelenleg is aktív cserkész volt az esküvőnkön, de konkrét cserkészies vonal nem jelent meg azon kívül, hogy ifjúsági mise keretében házasodtunk össze. 

 

Milyen terveitek vannak a jövőtöket illetően?

T: Hosszútávon szeretnénk cserkészkedni. A jövőben a csapatunkat és a szövetséget is igyekszünk segíteni, támogatni, de később mindenképpen szeretnénk csatlakozni a családos cserkészekhez is. 

 

Mi mindent köszönhettek a cserkészetnek, amit a mindennapjaitok során is hasznosítotok?

P: Rengeteg csomót ki tudok használni mind a munkában, mind otthon; a tűzgyújtási és logisztikai ismereteket is tudom hasznosítani. Ezenkívül a felelősségérzet és a tudatosság is része a mindennapjaimnak, amelyeket szintén a cserkészetnek köszönhetek. 

T:  Hát én nagyon sok mindent tudok hasznosítani, az elméleti cserkésztudástól kezdve, a módszertani segédeszközök gyártásán keresztül az énektudásig. Úgy érzem, a mindennapjaimat is sikerül cserkész szellemiségben megélnem, és ezért nagyon hálás vagyok.

 

Mit tanácsoltok a többi cserkészpárnak?

A cserkészakciókkal túlzsúfolt hétvégéitek ellenére se felejtsetek el kettesben is élményeket szerezni!

 

Kérlek mondjatok 3 olyan szót, ami a jelenlegi életeteket jellemzi!

Tudatosság, természet, környezetkímélés.