Couchsurfing - Utazz a kanapédról!

Kovács Tamás | 2020. október 12.
Az idei tavaszi történések (Covid-19) az élet számos területén nagy változásokat hoztak magukkal, amelyek nem kímélték az utazókat sem. Mi is azonnal észrevettük a határzárat – nem érkezett egyetlen szálláskérés sem. Annak ellenére, hogy nem egy fő kerékpáros útvonalon lakunk (pl. a Duna-parton), havonta azért egy-egy megkeresés mindig érkezett hozzánk. Megszállt már nálunk amerikai, belga, svéd, kínai, koreai, mexikói és iráni is.

A Couchsurfinggel talán már te is találkoztál a Cserkész hasábjain, de ismert még a BeWelcome, vagy kifejezetten a bringásoknak létrejött Warmshowers, illetve a Trustroots és a Campspace (korábban Camp in my Garden) is terjeszkednek. Ugyan nem ismerem, de a Servas volt talán az első ingyenes szállást kínáló oldal, illetőleg a Hospitaly Club és a Global Freeloader sem mai oldalak már, de állítólag még működnek. Ezek a közösségi portálok a világhálón azért szerveződtek, hogy az utazó, világjáró fiatalokat összehozzák. Gyakran mondom is az előadásaimon: „Ha van otthon egy szabad szobád vagy csupán egy kanapéd, azt is felajánlhatod a fáradt utazóknak.” Én az elején még főleg utazóként használtam ezeket az oldalakat és kerestem szálláslehetőségeket a nagyobb városokban, mára már gyakorlott szállásadó lettem.

couchsurfing.jpg
(Kovács Tamás)

Fontos megjegyezni: annak ellenére, hogy ingyen kapunk (vagy biztosítunk) szállást, ezekre ne ingyenes szállodaként tekintsünk. A vendég és a vendéglátó az együtt töltött idő alatt megismerik egymást, egymás kultúráját. Fantasztikus, kontinenseken átívelő barátságok születhetnek így. És ha vendéglátó vagy, ki sem kell mozdulnod otthonról, mégis megismerheted egy adott ország kultúráját.

„Vadidegent beengedni a házamba!?” – villan fel sok emberben a kérdés. Azonban te döntöd el, kit fogadsz be az illető profilja alapján. Ha sok pozitív referenciája van, nem kell nagyon aggódnod. Utazóként is nagyon élveztem, manapság pedig már alig várom, hogy valaki felénk tévedjen, és viszonozni tudjam azt a sok kedvességet, amit a szállásadóimtól kaptam.

A cikk megírása előtt készítettem egy gyors felmérést a „low-cost” (azaz alacsony költségvonzatot preferáló) utazók körében, természetesen a Couchsurfing nyert. Persze, be kell vallanom, én a Warmshowerst részesítem előnyben, ugyanis az előbbi már nagyon „felhígult”, és sokan ingyen szállásként tekintenek rá. És ha már itt tartunk, írok is pár tippet, hogyan érdemes megközelíteni ezt a lehetőséget, ha netán felkeltettem volna az érdeklődésedet:

  • A bemutatkozásod legyen minél egyértelműbb, se túl rövid, se túl hosszú!

  • Ne ingyenes szállást keress, hanem lehetőséget mások kultúrájának megismerésére!

  • Légy személyes, ne használj „copy-paste” üzeneteket!

  • Készülj egy kis meglepetéssel is! (Tőlem például mindig kapnak Horalky-Kofola kombót.)

Ne feledd, az emberek akarva-akaratlanul is általánosítanak, így lehet, hogy általad fognak megítélni egy egész országot. Nekem nagyon jó tapasztalataim vannak vendégként és szállásadóként is, sokukkal a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Szóval kalandra fel, engedd be a nappalidba a Világot!

Ha az utazásaimról olvasnál, lesd meg az emlektura.hu oldalt.

A Couchsurfing oldalon komoly változások léptek életbe (és valószínűleg a Warmshowers-re is ez vár): az új felhasználóknak fizetőssé tették az alkalmazást (jelenleg a havidíj $2.39, az éves pedig $14.29). Amennyiben régebben már ellenőriztetted a profilodat, akkor jövő év májusáig érvényes a regisztrációd. Ha nem, akkor mostantól fizetni kell havi vagy éves díjat. Ha évente csupán egy alkalommal használod utazásra, szerintem akkor is megéri. Ha befogadásra (is) használod, ráadásul célod is van vele: pl. nyelvtanulás, érdekes emberekkel való találkozás, akkor szintén megéri, mivel nem egy nagy összegről van szó.