Rovarok

Profile picture for user lepes.livia Lépes Lívia | 2020. szeptember 11.
A Földön kb. 3 millió rovar él, de ebből csak 1 milliót ismerünk. Nézzük meg a rovarokat, amelyekkel Te is bármikor találkozhatsz!

BOGARAK

A legnagyobb bogár az RÉCNICSÁIRÓ, amely olyan hosszú, mint egy okostelefon. A legnehezebb pedig a Brazíliában élő RÁGOBTÁILÓG, amely akár 100 grammosra is megnőhet, vagyis olyan nehéz, mint egy tábla csoki. A mi tájainkon élő legnagyobb bogár a nagy RÁGOBSAVRAZS.

bogarak
(SZMCS)

A bogarakat ezek alapján ismerhetjük fel:

  • első pár szárnyuk megkeményedett szárnyfedőt alkot, amely védi a másik pár, hártyás szárnyukat és a potrohot,
  • a tor összenőtt a potrohhal,
  • 11 részből áll a csápjuk.,

 

Melyik bogárról van szó? Párosítsd a leírást a képpel!

  • Nevét a fiúbogarak megnagyobbodott rágószervéről kapta, akik párkereséskor ennek segítségével vívnak meg egymással. Kedvenc eledele a tölgyfa. 
  • Létezik 2, 4, 10 pettyes, petty nélküli, foltos is, és van amelyik sárga. A hétpettyes az ember egyik legjobb barátja, mert levéltetveket eszik, így megvédi a növényeket ezektől a kártevőktől.
  • Ha megzavarják őt, cincogó-ciripelő hangot ad ki magából. Kizárólag a már sérült, de még élő fákat támadja meg, így inkább az erdő kukásaként tekintsünk rá, mint káros bogárként!
  • A lárvák csigákat esznek, de a kifejlett bogarak nem táplálkoznak. Nyári éjszakákon a fiúk a levegőben világítva repkednek, a lány bogárkák ugyanúgy világítanak, de ők a fűben, mert nekik nincs szárnyuk. A bogaraknak nem az egész testük, csak potrohuk vége világít a hasuk oldalán. 
  • Sajnos, az ember számára nagyon káros bogárfajta. A lárva a növények gyökereit rágja, a kifejlett bogár pedig a növények leveleit fogyasztja.

 

 

LEPKÉK

LEPKÉK
(freepik.com)

A tájainkon élő lepkék majdnem fele nagylepke, és több mint a fele molylepke-féle. A lepkék mérete igen változatos, a legnagyobbak a 30 centimétert is elérhetik. A lepkék szájában „pödörnyelv” bújik meg, amely úgy néz ki, mint egy feltekert laprugó, és a táplálkozáshoz használják.

A lepkéket persze legkönnyebben a szárnyuk alapján ismerjük fel. A tipikus virágra szálló lepke, amivel bárhol találkozhatunk, szép széles és a legkülönbözőbb mintázatú első szárnyakkal rendelkezik.  A legjobban repülő fajok szárnya viszont kifejezetten keskeny.

Hogyan születnek a lepkék? 

A lepke leteszi petéit a levélre. Néhány nap múlva már látható a fejlődő hernyók feje, majd a burok megreped. A petéből kibújó hernyók nagyon éhes jószágok, felfalnak mindent maguk körül. Főként a friss hajtásokat, rügyeket, leveleket kedvelik. A nagy lakmározás után tele hassal védett helyre húzódnak és bebábozódnak. A fejlődés során vékonyodik a burok, olyan, mint egy összekötött nejlonzacskó. Jól látszik benne a kifejlődő lepke alakja. Fajtától függően hosszabb-rövidebb időt töltenek a kis csomagban, egy levél fonákján vagy egy ágon lógva. Ilyenkor nagyon sebezhetőek, így különféle módon álcázzák magukat. Van olyan faj, amely vízcseppet, bogyót vagy száraz levelet utánoz. A fejlődő lepke számára egyre szűkebbé váló burok megreped, és láthatóvá válik a kifejlett lepke. A bábból kibújó lepke szárnyai eleinte még puhák, de fokozatosan megfeszülnek, és pár órán belül már szárnyra is kelhet velük. 

Nevezd meg a rajzokon a lepke fejlődésének egyes szakaszait, számozd meg őket a fejlődés sorrendje szerint, majd színezd őket kedved szerint!

 

 

Felismered a képen látható rovarfajt?

szitakötő
(freepik.com)

Ezek a rovarok lárvakorukban édesvízben fejlődnek, kifejlett korukban ragadozók, általában rovarokkal táplálkoznak. Fejükön két nagy, összetett szem látható, 2 pár szárnyuk erős és  keskeny, potrohuk hosszúkás, sokszor színes. Keskeny szárnyuknak köszönhetően kitűnően repülnek, így a víztől távolabb is találkozhatunk velük.

 

Forrás: slideplayer.hu, pinterest.hu, kerekmese.hu, sokszinuvidek.hu, wikipedia.hu