Például: Závodský Kati

Viszlay Eszter | 2023. szeptember 25.
Még a nyomtatott újságban olvashattátok a Névjegy rovatunkat, amiben sok cserkésznek volt lehetősége bemutatkozni. Úgy gondoltuk, hogy ideje visszahozni ezt a rovatot, csak egy kicsit más formában.

Még a nyomtatott újságban olvashattátok a Névjegy rovatunkat, amiben sok cserkésznek volt lehetősége bemutatkozni. Úgy gondoltuk, hogy ideje visszahozni ezt a rovatot, csak egy kicsit más formában: Lehetőségetek lesz bemutatni, vagyis továbbadni a fonalat annak a cserkésznek, akire felnéztek, és kérdezhettek is tőle. Tehát igazi példaképekre fogunk találni, a következő cikkekben.
Az első interjúalanyt a Cserkész szerkesztői választották, aki nem más, mint: Závodský Katalin.

Kati 18 éves és a 3. sz. Kiskárpátok Hunyadi Mátyás cserkészcsapat aktív tagja Pozsonyban. 2017 óta cserkész, első tábora 2018-ban volt Lédecen. Első vezetőképző tábora 2021-ben volt, az 1. KCSŐV-VK. 

_
(Závodský Kati)

Milyen szerepet töltesz be jelenleg a csapatban és a szövetségben? 

„A csapatban őrsvezető vagyok.”

Mi volt az egyik legmeghatározóbb cserkészélményed? 

„Amikor 2022-ben sikerült magam beszervezni Sághoz a métacsapatba, és megnyertük az OMB-ot. Vagy bármikor, amikor valami Bakancspróbán nyertünk, vagy Vascserkészen voltunk.”

A civil életed során mikor jött jól, hogy cserkész vagy?

Például sátrazások során, barátokkal. Vagy egyszer a barátnőim kitalálták, hogy menjünk sütögetni, csak nem tudtak tüzet rakni és táplálni, szóval egész idő alatt egyedül kellett csinálnom, de megoldottam.

Mi volt a legmeglepőbb állat, amivel cserkésztáborban találkoztál?

„Egy cipőlopó kutya.”

Mi az az élményed, ami akkor kellemetlen volt, de ma már nevetni tudsz rajta?

„Egyszer túrázni voltunk a barátaimmal, szép időjárásnak kellett volna lennie, de zuhogni kezdett az eső kb. 10 perc után. A végén futnunk kellett már a buszra, és az utolsó kanyarban elcsúsztam és az egész oldalam sáros lett, de szerencsére a buszra hagytak felszállni.”

Van olyan dolog, amiket te mindig magaddal viszel egy cserkésztáborba és másnak sosincs? Ha igen, akkor mi?

„Karácsonyi fényecskék.”

_
(Závodský Kati)

Mi akartál lenni, amikor kicsi voltál és mi lettél, minek tanulsz jelenleg?

„Először fogorvos, aztán állatorvos, aztán ügyvéden is gondolkodtam. Egyenlőre még nem tanulok semmit konkrétan, csak gimis vagyok, de jelenleg a pszichológián gondolkodom.”

A Cserkész kérdése hozzád: Ha életed végéig egyetlen sportot űzhetnél, mi lenne az?

„Ha a túrázás olyan sportnak számít, amit űznek az emberek, akkor azt, mert azt bármikor és bárhol csinálhatnám. Viszont, ha a testem bírna egészen életem végéig ugyanúgy működni, akkor a vívásnál maradnék. De a legjobb opció a méta, mert azt mindig lehet élvezni.”

Ki az a cserkész akire régóta felnézel?

„Így elsőnek a tesóm, Závodský Gabi ugrik be, vagy az őrsvezetőm, Radványi Matyi.”

Mik a fő erényei, ami miatt példás cserkésznek tartod? Mesélj el egy rövid közös történetet rólatok.

„Igazából Gabin keresztül jutottam el a cserkészethez, ha ő nem kezdte volna el, akkor én sem csatlakoztam volna soha. A cserkészeten belül már Matyi volt aztán az, aki mindent megtanított nekünk, és rengeteg idejét ránk szánta, amiért nagyon hálás vagyok. Gabi is az elején mint őrsvezető kezdett, csak később a fősuli miatt abba kellett hagynia. Viszont mindig igyekszik valamicske idejét a cserkészetre is szánni, ami nem is olyan kevés, amióta a SŐV törzsben munkálkodik. Nagyon szorgalmas, kicsit perfekcionista, ki meri mondani, ha valami zavarja (legalábbis nekem), de sajnos mivel elég sokan a szövetségben nem tudnak normálisan kommunikálni, nem hajlandóak néha feláldozni magukat, hogy ne egy emberen legyen minden teher, akkor most egyenlőre szünetel a csapatakciók és bármi más szervezésétől. De én is ezt tenném helyében, mert amikor már nem lehet élvezni a cserkészetet, akkor kell egy szünet. Mindkettőjükben nagyra becsülöm, hogy nagyon őszinték és bármikor amikor tudnak hajlandók másoknak segíteni.”

Mi a te kérdésed hozzá?

„Matyihoz szólna a kérdésem: Milyen országból szeretnél külföldi cserkészekkel találkozni?”

 

(Az interjú egy évvel ezelőtt készült és ahogy mindenki, úgy Kati is változott. Lehet hogy mostani fejjel másképpen válaszolt volna kérdéseinkre.)