7. számú Czuczor Gergely cserkészcsapat, Érsekújvár

Ódor Olivér | 2020. május 2.
Sárai Erikával, a 7. számú Czuczor Gergely cserkészcsapat csapatparancsnokával beszélgettem az újvári cserkészcsapatról.

Hányadik születésnapját fogja ünnepelni a 7. számú Czuczor Gergely cserkészcsapat? Megünnepelitek minden évben valamilyen módon a csapat születésnapját?

Csapatunk idén ünnepli 29. születésnapját.
2016-ban, a csapatunk megalakulásának 25. évfordulóján ünnepélyesebbre vettük a figurát. Szentmise keretén belül adtunk hálát az Úrnak csapatunkért és cserkésztestvéreinkért, ezt követően pedig kisebb agapét rendeztünk, amelyen a cserkészszülőkkel, barátainkkal és idősebb cserkésztestvéreinkkel nézegettünk régi fotókat, felelevenítettünk egy-egy berozsdásodott tábori pillanatot. Emlékeimben nagyon pozitív nyomot hagyott ez a születésnap, így nem kizárt, hogy jövőre, csapatunk 30. szülinapján ismét ünneplő nyakkendőt akasztunk majd a nyakunkba.

 

Ujvar.jpg
(7. sz. Czuczor Gergely cserkészcsapat)

Hány aktív cserkészetek van?

Jelenleg 3 kiscserkész és 2 cserkész korosztályú őrsünk van, minden őrsnek van őrsvezetője és segédőrsvezetője is. Az őrsiken való részvétel változó, de általában 4-5 fővel lehet számítani minden őrsben. Aktívan működő rover őrsünk nincs, de hazudnék, ha azt mondanám, nem számíthatunk rájuk, ha segítségre van szükségünk egy-egy program megszervezésében vagy az előtáborok lebonyolításában.

 

Hogy néz ki nálatok egy átlagos cserkészév? Mennyi programot szerveztek, illetve van valami olyan különleges program, ami csak a ti csapatotokra jellemző?

Az éves munkatervből nem hiányoznak az olyan örök klasszikusok, mint a tanyázás, tábor, métaedzések és csapatkarácsony. Ezek nélkül borzasztóan nehéz volna elképzelni egy cserkészévet. Mindezek mellett azonban igyekszünk színesebbé varázsolni a programkínálatot a kicsik és a nagyobbak számára is egy-egy rajakcióval, csapat Mikulás-ünnepéllyel, március 15-i számháborúval, vagy épp más csapatokkal szervezett kiscserkésztanyázással. Nem titkolt vágyunk, hogy a jövőben több vezetői csapatépítő napot, vagy akár hétvégét szeretnénk szervezni, ezen a téren még ugyanis fejlődnünk kell.
Újvár sajátos szövetségi akciója a Trambulin nevű sporthétvége, amely legutóbb 2016-ban valósult meg. Gondolkodtunk rajta, hogy idén felelevenítenénk a tradíciót, de lelkesedésünk végül alábbhagyott. Én azonban azt mondom: ami késik, nem múlik…

 

Újvár városában és a környező településeken milyen a csapat megítélése?

A helyi magyar közösség számára nem vagyunk ismeretlenek. Egyházközösségeinkkel, kulturális szervezeteinkkel, valamint a magyar alapiskolával gyakori az együttműködés. Mindemellett igyekszünk programokkal megjelenni például a városunkban szerveződő civil fesztiválokon is, valamint évről évre szebbé varázsolni főterünket a karácsonyi időszakban egy óriási adventi koszorú megépítésével. A jövőben szeretnénk a városunkban újonnan alakuló szlovák cserkészcsapat cserkészeivel is megismerkedni és közös projekteket megvalósítani.

 

Mi a helyzet jelenleg a csapatban, valamilyen módon tudtok foglalkozni a cserkészeitekkel?

Kétség sem fér hozzá, hogy a karantén és a vírus okozta egyéb korlátozások nagyban megnehezítik a cserkészkedést. Hála a vezetőink kreativitásának azonban a Mátrixban is folytatódnak az őrsi gyűlések, és online vezetői activity vagy kvíz ötlete is felütötte már a fejét a legutóbbi virtuális megbeszélésen. Negatív gondolatokat nem ismerve pedig a többi csapattal együtt már március végén nekikezdtünk az idei csapattáborunk megszervezésének.

 

Voltatok már más szövetség csapatával táborozni?

2018-ban a kürti és a szabadkai (Vajdasági Magyar Cserkészszövetség) cserkészekkel táboroztunk együtt. A nagy távolság ellenére még egy személyes megbeszélést is sikerült megszerveznünk Szabadkán. A tábor gördülékenyen zajlott, az alaki eltérések kivételével nem tapasztaltunk különösebb problémát. Teljesen új ismeret és élmény volt, amit bátran ajánlanék mindenkinek.