27. számú Szent Imre cserkészcsapat, Ipolyság

Ódor Olivér | 2020. február 4.
Katona Attilával, az ipolysági csapatparancsnokkal beszélgettünk a 27. számú Szent Imre cserkészcsapatról.

79888948_2732143690165422_3914733875644858368_o.jpg
(Katona Attila)

Mikor alakult meg az ipolysági cserkészcsapat? Megünneplitek valamilyen módon ezt az évfordulót?

Csapatunk 1992-ben alakult, 2020-ban ünnepeljük a csapat 28. születésnapját. Az utóbbi években már nem tartunk meg minden születésnapot, inkább csak közösen elmegyünk szentmisére. Majd a harmincadik kerek évfordulóra szeretnénk valamilyen nagyobb ünnepséget szervezni.

Hány aktív cserkészetek van?

Csapatunknak 70-80 aktív tagja van. Táborozni 45-50 fővel járunk, ami szerintem szép szám.

Hány fővel lennél elégedett?

Szerintem nem a csapat létszáma a fontos, hanem az, hogy akik aktívan részt vesznek a csapat életében, azok jól érezzék magukat a programokon. Akik pedig élethelyzetük miatt nem tudnak részt venni aktívan a rendezvényeken – gondolok itt azokra, akik az iskola, munka miatt már kevesebbet vannak „Ságon“ –, azok is találják meg azt a pontot, ahol tudnak valahogy kapcsolódni a csapat életéhez.

Hogy néz ki nálatok egy cserkészév? Mennyi programot szerveztek?

Szeptember előtt mindig megtervezzük az évet. Az őrsi gyűléseken kívül minden évben szervezünk csapattábort, egy tavaszi és egy őszi tanyázást és két vezetői hétvégét, ahol a csapattal és az önképzéssel foglalkozunk. Szervezünk egy tavaszi/nyári és egy téli kerékpártúrát, illetve egy kenutúrát is évente, amelyek időjárástól függően valósulnak meg. Igyekszünk ezen felül minden hónapban egy csapatakciót vagy korosztályos akciót megvalósítani. Minden hónapban tartunk vezetői pénteket, ahol a csapat vezetői, őrsvezetőkkel és a sővökkel, illetve az őrsi életben már nem aktív, de programokat szervező tagjainkkal kiegészülve szervezünk valamilyen programot, vagy átbeszéljük a következő hónap teendőit.

Hogy látod a csapatod jövőjét?

Azt gondolom, hogy minden csapatban vannak hullámvölgyek, de kellő odafigyeléssel és sok munkával szerintem elég szilárd alapokra helyezhető a csapat. Remélem, hogy minden téren csak bővülni fogunk a jövőben.