11. számú Szent Imre cserkészcsapat, Egyházfa

Ódor Olivér | 2018. szeptember 16.
Szakáll Andival, az egyházfai csapat egyik vezetőjével beszélgettünk arról, milyen az élet náluk. Olvasd el, és ha tetszett, már keresheted is őket egy közös tanyázás, portya vagy csapattábor kapcsán!

egyházfa
(Fotó: Szakáll Andrea)

Mikor alakult a csapatotok? Valamilyen módon meg szoktátok ünnepelni a születésnapját?

Csapatunk 1991. november 16-án alakult. Az akkori helyi plébános, Mons. Paxy László ötlete volt a cserkészet segítségével nevelni és összehozni az egyházfai és hegysúri fiatalokat. Az ötlet nagy sikernek örvendett, idén ünnepli csapatunk 27. születésnapját. Az utóbbi években egy cserkészbál rendezésével emlékezünk meg a csapatunk alakulásáról. Ennek keretében tudjuk a csapatunk régebbi tagjaival, illetve a környékbeli cserkészcsapatok tagjaival megünnepelni ezt a számunkra fontos napot.

Ha jól tudom, akkor nem csak egy községből áll a csapatotok. Pontosan melyik községek tartoznak a 11. számú Szent Imre cserkészcsapathoz?

Így igaz. A csapatunk ma már nem csak a hegysúri és egyházfai fiatalokból áll össze. Őrsi gyűléseken rendszeresen itt vannak gyerekek Nagyborsáról, Szencről, Jókáról, Zoncról és egy tag Nyékvárkonyból is.

Hány aktív tagotok van?

Idén kb. 40 aktív, csapatrendezvényeken rendszeresen részt vevő tagunk volt. Ha azokat is számoljuk, akik befizették az éves tagdíjat, akkor 59 a teljes létszám. Jelenleg szervezzük az új tagok toborzását, így reméljük új őrsök alakulhatnak majd, és a csapatunk még jobban felvirágzik.

Hogy néz ki nálatok a cserkészév? Mennyi programot szerveztek?

A cserkészévünket viszonylag sűrűnek mondhatjuk. Szeptembertől júniusig heti szinten zajlanak az őrsi gyűlések. Októberben a gyerekek akadályversenyen vesznek részt, ahol különböző elméleti vagy gyakorlati feladatok során próbálják ki a tudásukat. Csapatunk rendszeresen készít adventi koszorút, hordja a betlehemi lángot és szervezi a cserkészkarácsonyt. Ezen a rendezvényen gyakran a szülők is részt vesznek. Ezáltal cserkészkörben, vidám játékokkal is megünnepelhetjük az év egyik legszebb ünnepét. Február környékén tartjuk a kiscserkész-tanyázást. A legkisebbeknél gyakran ez az az alkalom, amikor először próbálják ki a szülőktől való távollétet, és a keretmese segítségével egy másik világban találhatják magukat. Húsvéti időszakban tojásokat festünk, húsvéti korbácsokat fonunk vagy éppen egyéb díszeket alkotva készülődünk az ünnepre. Ebben az időszakban cserkész keresztutakat is tartunk. Nyáron táborozunk, métázunk, csónakázunk, túrázunk, kirándulunk. Hagyományosan részt veszünk az országos métabajnokságon, az akadályversenyen, koszorúzunk március 15-én, illetve Szenci Molnár Albert ünnepén. 

Milyen jövőt jósolsz a csapatodnak?

Én személyesen pozitívan látom a csapatunk jövőjét, mert tudom, hogy már most vannak a csapaton belül talpraesett, elszánt gyerekek, akik egyszer vezetők szeretnének lenni. A jövőre nézve fontos, hogy ezt az elszántságot megtartsuk bennük, így jó vezetőket neveljünk a csapatunk számára.
Ezen kívül látom azt is, hogy a csapatunk régebbi cserkészei is, akik mostanra szülők lettek, fontosnak tartják, hogy az ő gyermekeik is cserkészek lehessenek és azokban az élményekben gazdagodjanak, mint amelyekben nekik volt részük, így nagyon lelkesen, önkéntesen jelentik be a gyerekeket a cserkészetre. És amíg lesznek gyerekek és motivált vezetők, addig a csapatunk működni fog.

 

11. sz. Szent Imre cserkészcsapat, Egyházfa-Hegysúr

A 11.sz. Szent Imre cserkészcsapat kb 50 tagot írhat,
s hosszú cserkész történelmet magáénak mondhat.

Törzsünk heti szinten Egyházfán gyülekez,
így majd az év során sok új akciót szervez.

Viridi Vulpes Vulpes tagjai a roverek,
gyűlésen a létszáma sosem kerek.

Ha nincs társad kivel pletyizz és kinek eláruld kis titkod,
szivárványt turbózó teknősbékákkal a dumát meg nem bánod.

Fekete párduc őrs, a bátor legények,
akik manapság már a késtől se félnek.

Legjobb Spártai Dínóőrsbe a huncut kicsi fiúk tartoznak,
ők mindig vidáman az erdőben túráznak.

Liliom őrs, ha imádkozik,
olykor csak az én is, én is hangosan hangzik.

Egyházfa, Hegysúr, Zonc, Szenc vagy akár Várkony,
bárhonnan vagy is, jelentkezz hozzánk bátran.